Linkovi

OSCE poziva Parlament BiH da nastavi proces ustavnih promjena


Predsjedavajući OSCE-a, Ministar Vanjskih Poslova Belgije Karel De Gucht, pozdravlja usvajanje ustavnih promjena od strane komisije za Ustavna i Pravna pitanja Predstavničkog Doma te je pozvao da se na plenarnoj sjednici oba Doma Parlamenta nastavi sa ovim pitanjem.

“Ove ustavne promjene su prvi važan korak ka jačanju državnih instititucija i usavršavanju procesa donošenja odluka Bosne i Herzegovine”, rekao je Ministar De Gucht.

“Ohrabrujuće je da su bosanske političke vođe bile u stanju da pregovaraju i nađu kompromis sto se tiče ustavnog uređenja njihove zemlje. Siguran sam da će ove promjene olakšati strukturalne reforme Bosne i Herzegovine na njenom putu ka Evropi.”

“OSCE ostaje posvećen jačanju vladavine prava, promociji demokratskih vrijednosti, i zagovaranja poštivanja ljudskih prava. Ovaj Ustavni dogovor doprinosi svim ovim ciljevima.”

“Ove reforme su samo prvi koraci dugog procesa. Nadam se da ce se buduća ustavna pregovaranja nastaviti nakon oktobarskih izbora”, zaključio je Ministar De Gucht.

Karel De Gucht, inače, sutra stiže u dvodnevnu posjetu BiH.

XS
SM
MD
LG