Linkovi

Tri najveće partije iz RS podržavaju ustavne promjene


Dok najveće političke stranke u Republici Srpskoj najavljuju da će na sutrašnjem zasijedanju državnog parlamenta glasati za usvajanje amandmana na Ustav B i H, predstavnici Srpske radikalne stranke su danas pozvali poslanike ovih partija da se odupru pritisku svojih vođa i glasaju protiv ustavnih promjena.

Srpska radikalna stranka je danas pozvala srpske poslanike u Parlamentarnoj skupštini B i H da glasaju protiv ustavnih amandmana jer bi njihovo prihvatanje, kako se navodi, značilo potpuno razvlašćivanje Republike Srpske. Radikali poručuju da su ispitivanja javnog mnijenja pokazala da se srpski narod ubjedljivo protivi ovakvim ustavnim promjenama koje bi, po njima, predstavljale osnovu za već najavljene dodatne zahtjeve kojima bi Republika Srpska bila izbrisana sa mape Bosne i Hercegovine.

Međutim, predsjednik parlamentarne Demokratske stranke Srpske, Predrag Kovačević je danas podržao ustavne promjene pošto, kako je istakao, one garantuju opstanak Republike Srpske njene Vlade, Parlamenta i institucije predsjednika entiteta. I potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske, Miroslav Mikeš smatra da najavljene ustavne promjene predstavljaju korak naprijed za Bosnu Hercegovinu.

«Mislim da su promjene Ustava B i H korisne za Bosnu i Hercegovinu zato što,ipak,mi svi živimo u državi koja se zove Bosna i Hercegovina i ukoliko buduća Vlada bude efikasnija,racionalnija a ne nacionalna i sa političkim i nacionalnim opstrukcijama,ukoliko parlament bude imao dovoljan broj poslanika da zadovoljava interese svih građana a izvršna vlast bude manje izražena u smislu predsjednika i dva potpredsjednika,mislim da je to korisno.»

Čelnici tri najveće političke stranke iz Republike Srpske, SDS-a, SNSD-a i PDP-a, Dragan Čavić, Milorad Dodik i Mladen Ivanić su ranije najavili da će podržati amandmane na Ustav B i H.

XS
SM
MD
LG