Linkovi

Preživio sa 12 čivija u glavi


Sljedi nevjerovatna priča iz medicine, koja se desila u Sjedinjenim Državama u saveznoj državi Oregon, gdje su ljekari iz glave pacijenta uspješno otstranili 12 čivija dužine po 5 centimetara. Nakon tog, do sada nezabilježenog medicinskog fenomena, pacijent se osjeća dobro.

U saveznoj državi Oregon čovjek je došao u bolnicu žaleći se na glavobolju, kada su ljekari otkrili da u glavi ma 12 čivija koje je sam sebi ispalio iz pištolja za čivije u pokušaju samoubistva. Hirurzi su klještima i bušilicom odstranili sve čivije, bez ikakvih ozbiljnijih trajnih posljedica za pacijenta, kako izvještava Jurnal za nervnu hirurgiju.

Neidentificirani 33-tro godišnjak se prošle godine namjeravao ubiti i bio je pod jakim uticajem droge methamphetamin kada je u glavu ispalio čivije dužine po pet centimetara, jednu po jednu.

Čivije nisu bile vidljive kada ga je doktor pregledao dan kasnije u službi hitne pomoći. Kada se kasnije žalio na glavobolju, lječnici su bili ne malo iznenadjeni kada su na rentgenu u njegovoj glavi ugledali 12 čivija.

Nije poznato da je iko ikada preživio sa toliko stranih objekata u glavi, kaže doktor Alexander West, neurohirurg koji nadgleda oporavak pacijenta.

Čovjek je lječnicima prvo rekao da je imao nesreću sa pištoljem za čivije, da bi kasnije priznao da se pokušao ubiti. Nevjerovatno je da ni jedna od čivija nije oštetila ključne krvne sudove, ni vitalne dijelove mozga.

Pacijent je bio u dobrom stanju kada je prebačen u Univerzitetsku bolnicu u Portlandu gdje su čivije odstranjene. Kasnije je, po sudskom nalogu, oko mjesec dana ostao pod nadzorom pshijatara, i nakon toga napustio bolnicu bez suglasnosti ljekara.

Nevjerovatno, zar ne!?

XS
SM
MD
LG