Linkovi

Sudjenje šestorici bivših lidera tzv. Herceg Bosne počinje u srijedu


Danas je u Haškom sudu najavljeno - u srijedu, 26. aprila počinje sudjenje šestorici nekadašnjih lidera tzv. Herceg Bosne, optuženim da su učestvovali u uklanjanju i etničkom čišćenju Bošnjaka i ostalih ne-Hrvata sa područja pod njihovom kontrolom.

Šestorica nakadašnjih prvih ljudi tzv. Herceg Bosne: Jadranko Prlić, Milivoj Petković, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, naći će se u srijedu na optuženičkoj klupi Tribunala na početku sudjenja po navodima haške optužnice.

Njima se na teret stavlja učešće u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" koji je za cilj imao da se politički i vojno potčine i etnički uklone Bošnjaci i ostali ne-Hrvati sa područja tzv. Herceg Bosne.

Najavljeno je da će se detalji o tome koliko će sudjenje trajati i kako će se odvijati, saznati sutra, na predraspravnoj konferenciji uoči njegovog početka, kojoj će, prema najavi iz ureda glavne tužiteljice, prisustvovati i šef haških tužitelja, Carla del Ponte.

Šestorica optuženih se suočavaju sa ozbiljnim optužbama za ratne zločine, koje, pored ostalog, uključuju ubistva, silovanja, uništavanje imovine, pritvaranje, deportaciju i prinudni transfer. Tačke optužnice se koncentrišu na zločine počinjene u nekoliko bh opština-Prozoru, Gornjem Vakufu, Jablanici, Mostaru, Ljubuškom, Stocu, Čapljini i Varešu.

Optužnica, koja je zaključena marta 2004. godine, optužuje šestoricu nekadašnjih političkih i vojnih lidera bosanskih Hrvata da su, činjenjem zločina, namjeravali potpuno etnički očistiti prostor tzv. Herceg Bosne i pripojiti ga "Velikoj Hrvatskoj".

Očekuje se da će u srijedu, nakon uvodne riječi optužbe, u svoje i u ime preostalih sa optuženičke klupe, izjavu dati i optuženi Slobodan Praljak.

XS
SM
MD
LG