Linkovi

Državno sponzorirani terorizam


Općenito govoreći, akti terorizma uglavnom se pripisuju grupama koje imaju odredjen političke ciljeve. No, u drugoj polovici 20. stoljeća, pojavilo se nešto drugo i opasno: neke su državne vlade započele koristiti terorističke grupe kao surogate u borbi za postizanje političkih ciljeva. Izvještava novinar Glasa Amerike Garu Thomas.

Kada se danas govori o terorizmu, pažnja je usmjerena - prirodno - na grupe poput al Qaide. No, prema riječima Vince Cannistraro-a, bivšeg šefa kontra-terorističkog odjela CIA-e, sve do 90-tih godina kada je na sebe skrenula pažnju al Qaida - američka pažnja i resursi su se prvenstveno usmjeravali na terorizam iza kojeg stoji vlada.

Vince Cannistraro CIA:
Terorizam iza kojeg stoji neka država bio je definitivno najpoznatiji Amerikancima. I stoga se nije bilo lako prebaciti s borbe sa takvom vrstom terora,koji je uglavnom bio sekularna, na razumjevanje prirode extremnih, vjerski orjentiranih terorista koji mrze Ameriku. Došlo je do potpune mentalne i psihološke promjene. Zato nam je trebalo dugo da zbilja shvatimo kakvu opasnost predstavlja al Qaida.

Bivši agent CIA-e Michael Scheuer kaže da je tipičan primjer terora iza kojeg se krije vlada, Iranska podrška lebanonskom Hezbollah-u.

Michael Schauer, CIA:
Državni terorizam se pojavio sredinom 70-tih, a vrhunac mu je bio 80-tih i krajem 80-tih. Po definiciji, neka država koristi teroriste kao oružje da napada. Primarni je primjerak Iran i Hezbollah. Odnosno, Hezbollah postaje surogatom Irana.

No, tu definiciju je administracija predsjednika Busha nadogradila; tijekom govora u januaru na univerzitetu u Kansasu, predsjednik Bush je ponovio da će se svaka država koja pruže utočište teroristima - čak ukoliko ta vlada ne stoji aktivno iza činova terorizma - smatrati sponzorom terorizma.

Sjedinjene države godišnje objavljuju listu grupa, i država, koje se smatraju terorističkim, ili stoje iza činova teroroa. Larry Wilkerson, koji je bio šef kabineta bivšeg državnog sekretara Colina Powella, kaže da je sastavljanje i ažuriranje takve liste vrlo težak i precizan posao.

Larry Wilkerson, šef kabineta bivšeg državnog sekretara Powella:
Taj se posao obavlja vrlo temeljito, vaga se i mjeri pažljivo i dugo. Gleda se na posljedice, političke, financijske, socijalne i kulturne. Nije ni malo laka odluka staviti nekog na tu terorističku listu.

Trenutno je na toj listi 6 država: Kuba, Iran, Sjeverna Koreja, Syria, Libya, i Sudan; na listi je bio i Irak, ali je skinut zajedno sa padom Saddama Husseina.

Kada se jednom nadjete na listi, teško je s nje biti skinut.Iran i Sudan, za koje se mislilo da će biti skinut s liste - ostaju na njoj do daljnjeg, jer treba mnogo više od riječi kojima se teror denuncira.

Bivši agent CIA-e Michael Schauer kaže da se Iran i Syria smatraju najaktivnijim sponzorima terora, Iran zbog Hezbollaha, a Syria bog podrške Hezbollahu, Hamasu, i drugim palestinskim grupama koje napadaju Izrael. Syria je takodjer optužena za uključenost u atentate na nekoliko političara u Lebanonu, medju njima bivšeg premiejra Rafika Haririja.

Naravno, svaka zemlja ima svoju ideju o tome šta stvarno jest sponzoriranje terorizma. Indija je osudila Pakistan za ono što New Delhi naziva sponzorstvom koje Islamabad pruža militantnima koji izvode napade u Kashmiru, Indija napadače zove toristima; Pakistan ih zove borcima za slobodu.

XS
SM
MD
LG