Linkovi

Zastoj u demokratizaciji Srednjeg istoka


Predsjednik Bush je od zemalja širom Srednjeg Istoka zatražio da prihvate i podrže demokratiju i slobodne izbore. Do prije nekoliko mjeseci vladao je opšti optimizam u vezi s tom politikom. Sada, medjutim, kažu neki analitičari, politički uspon islamista, nemogućnost iračkih frakcija sa se saglase oko nove vlade i zabrinutost zbog iranskog utjecaja u regionu - doveli su do smanjivanja pritiska na srednjeistočne vladare oko provodjenja demokratskih reformi.

Predsjednik Bush vjeruje da će širenje demokratije voditi ka mnogo mirnijem svijetu. Medjutim, u Egiptu, jednom od najbližih američkih saveznika, vlada Hosnija Mubaraka je na dvije godine odložila opštinske izbore nakon što je na parlamentarnim izborima krajem prošle godine Muslimansko Bratstvo ostvarilo značajan napredak u broju glasača. Na to odlaganje se, naširoko, gleda kao na nastojanje da se očuva monopol vladajuće stranke i trasira put do vrha vlasti za Gamala Mubaraka, sina egipatskog predsjednika.Vlada Hosnija Mubaraka nastavlja i sa ograničavanjem stvaranja sekularnih političkih partija. Opozicioni lider, Ayman Nour, koji je bio drugi po broju osvojenih glasova na nedavnim predsjedničkim izborima, i dalje je u pritvoru.

Nathan Brown, viši saradnik u Zadužbini za medjunarodni mir - CARNEGIE, smatra da su Sjedinjene Države malo popustile u pritisku za promoviranje demokratije.

BROWN:
Mislim da je američki entuzijazam u pritisku za demokratizaciju arapskog svijeta pomalo splasnuo. Ne bih rekao da je on potpuno nestao, ali nakon iračkih izbora i jačanja tamošnjih islamističkih stranaka, nakon snažnog uspona Muslimanskog Bratstva u Egiptu -osjeti se odredjeno oklijevanje. A nakon izbora Hamasa u Palestini, amrička politika ima sad veliki problem. Oni i dalje vrše pritisak za demokratiju i demokratizaciju, ali mislim da je to spalo niže na njihovoj listi prioriteta.

To je možda razlog što je Saudijska Arabija odbila da održi izbore za svoje savjetodavno vijeće - jer oni nemaju parlament.

U Jemenu, vlada je ograničila slobodu medija pred predsjedničke izbore ove godine.

Parlamentarni izbori u Kataru suponovo odloženi za narednu godinu.

Arapski lideri možda pretpostavljaju da će nadživjeti Bushovu administraciju i njene napore za demokratizacijom Srednjeg Istoka.

Tamara Kofman, istraživač Centru za srednjeistočnu politiku -SABAN, tvrdi da pritisak za demokratizaciju regiona neće biti obustavljen.

KOFMAN:
Amerika ne može ostati neutralna kad se radi o budućnosti tog veoma važnog dijela svijeta. Sjedinjene Države će ostati umiješane u to na ovaj ili onaj način. I, kad se o tome radi, mislim da je važno i mudro sa američkog stanovišta svrstati se na stranu demokratije i slobode radije nego na stranuodržavanja nečega što je na duže staze neodrživo.

Neki politički analitičari, medjutim, smatraju da postoji jedno osjećanje hitnosti. Oni upozoravaju da su mnogi sadašnji režimi na Srednjem Istoku represivni i korumpirani i da njihvoi narodi traže alternativu. I ako to nije demokratija, mogao bi biti islamizam.


XS
SM
MD
LG