Linkovi

Marko Boškić sudu u Americi priznao da je bio umješan u masakr u Srebrenici


Imigrant iz BiH, Marko Boškić, je američkom federalnom sudu u Bostonu priznao da je lagao američkim imigracionim zvaničnicima 2000-te kada je rekao da nije bio umiješan u masakr u Srebrenici 1995. Boškić je optužen za ulogu u ubistvu hiljadu i 200 muškaraca i dječaka u Srebrenici. 42-godišnji bosanski Hrvat se suočava sa pet tačaka optužnice zbog laganja federalnim zvaničnicima kada je emigrirao u Sjedinjene Države.

Boškić kaže da su ga federalni zvaničnici pogrešno naveli da misli da surađuje u istrazi protiv viših zapovjednika u srpskoj vojsci. On je rekao da su mu Srbi prijetili da će ga ubiti ako se ne pridruži operaciji u Srebrenici.

Inače, iako je osumnjičenik za ratne zločine u Srebrenici - za Boškića se ne može reći, prema izvještaju bostonskih lokalnih medija, da je nastojao da živi neopaženo i da ne upada u oči: bezbroj puta je imao posla s policijom zbog vožnje u pijanom stanju, i nepriličnog ponašanja. U augustu 2004.te godine je kažnjen zbog toga što je napustio mjesto nesreće na putu čiji je bio sudionik, a u aprilu te godine je uhapšen i tužen za vožnju u pijanom stanju i posjedovanje otvorene boce alkohola u autu.

Američki tužitelj Michael Sullivan je izjavio da su savezne vlasti započele istragu nakon što su dobile informacije od osobe čije se ime drži u tajnosti. Sudac Sullivan je dodao kako su od tada vlasti sistematski nadogradjivale tužbu protiv Boškića , dok na kraju nije uhapšen.

Boskić je izjavio da mu nisu jasno objašnjena njegova prava na početku razgovora s policijom, i da mu je rečeno da ne mora suradjivati ukoliko ne želi - onda kada je već kazao istinu. On takodjer tvrdi da je razgovarao s Haškim tužiteljima koji su mu kazali da nije predmetom istrage.

Kada je u Njemačkoj svojedobno tražio vizu za ulazak u Sjedinjene Države kao izbjeglica, intervjuirali su ga službenici State Departmenta, i njegovo je ime provjeravano u bazama podataka FBI-ja i CIA-e, ali nije bilo nikakvih informacija o njegovom učešću u srebreničkom masakru.

U ponedjeljak ove nedjelje je sudac Douglas Woodlock započeo sa saslušanjima vezanim za Boškićevu žalbu prema kojoj mu nisu rečena njegova prava i namjerno je zaveden od strane federalnih agenata, kako tvrdi Boškićev advokat Max Stern, kako bi priznao učešće u masakru, iako prema američkom zakonu nije morao reći ništa. Ta saslušanja traju ove cijele nedjelje i ne zna se kada će se okončati.

No, Thomas Carrol, specijalni agent pri Imigracionoj službi, u ponedjeljak je pred sudom izjavio da je Boškiću dat papir na Srpskom i Engelskom jeziku, u kojem su jasno objašnjena prava prema kojima ne mora govoriti ništa što je na njegovu štetu; prema gospodinu Carrolu, Boškiću je to pročitano tri puta prije intervjua s federalnom policijom. On je kazao: razumijem ove papire, i potpisaću ih, tvrdi imigracioni agent Thomas Carrol.

Ako bude osudjen za kršenje imigracionong zakona, Boškić može dobiti do deset godina zatvora, i može biti izručen natrag u BIH.

XS
SM
MD
LG