Linkovi

Predsjednik Kine na razgovorima u Bijeloj kući


Predsjednik Bush je izjavio da će Sjedinjene Države nastaviti raditi sa Kinom o smanjenju velikog trgovinskog balansa između ove dvije zemlje. eđutim, on nije govorio o konkretnim naprecima po ovom pitanju nakon susreta u Bijelog kući sa kineskim predsjednikom Hu Jintaom.

Kineski trgovinski deficit u visini od 200 milijardi dolara sa Sjedinejnim Državama predstavlja glavnu zabrinutost za Ameriku. Predsjednk Bush je kazao da kineski predsjednik razumije da je ovakav debalans neodrživ. Vlada u Washingtonu vrši pritisak na Kinu da ojača svoju valutu.

Ranije je u govoru tokom ceremonije predsjednik Bush kazao da Kina treba dozvoliti slobodu udruživanja, govora i vjerske slobode. U vrijeme dok je govor držao predsjednik Hu Jintao, jedna žena je glasnim uzvicima pokušala prekinuti njegov govor, te su je udaljili pripadnici snaga sigurnosti. CNN je izvijestio da je Peking blokirao prijem signala u Kini u trenutku kada su novinari izvještavali o ovom incidentu.

Nekoliko stotina ljudi se okupilo na ulicama u blizini Bijele kuće, od kojih je većina prosvjedovala protiv posjete kineskog predsjednika i kineskog dosijea o ljudskim pravima, iako su neki u masi mahali natpisima u znak podrške gospodinu Hu-u.

XS
SM
MD
LG