Linkovi

Terorizam - Zašto je fokus na BiH?


Ovih se dana u medijima aktuelizira teroristička opasnost koja bi za Evropu došla od strane tzv. "bijelih muslimana", Bošnjaka. To za sigurnosne analitičare ne govori samo o eventualnoj prijetnji evropskim ciljevima, već i o prilici za BiH da, umjesto da bude dio problema, postane dio rješenja sigurnosnih prilika na Starom kontinentu.

U Briselu nisu iznenadjeni posljednjim tvrdnjama evropskih i svjetskih medija koji, citirajući tajne izvještaje američkih i hrvatskih obavještajaca, govore o planovima terorista da za terorističke napade na evropske ciljeve koriste "bijele muslimane" Bošnjake. Oni bi se, kao evropski narod, lakše probijali do meta, od kojih im je jedna u neposrednoj blizini- vojna misija Brisela u BiH, za koju obavještajni analitičari tvrde da bi lako mogla postati metom napada novoregrutovanih terorista.

Predsjednik Evropskog centra za stragijsku sigurnost i obavještajne poslove, Claude Moniquet:
"Ti bi ljudi mogli biti primarna meta terorista. Medjutim, meta može biti i bilo gdje u Evropi. Nije teško iz Bosne otići u neki drugi dio Evrope i napasti, na primjer, američku ambasadu u Italiji, NATO bazu u Grčkoj, ili neku od evropskih meta u centralnoj Evropi. Dakle, meta može biti bilo gdje.

Ovaj analitičar je uvjeren da se u BiH ne može govoriti o kampovima za obuku terorista, kakvi postoje u Afganistanu ili Iraku, niti o velikom broju terorista i regruta. Kada bi se sudilo samo po ciframa, on je uvjeren da bi se kao "utočište terorista" prije mogla nazvati Belgija ili Francuska. Zašto onda fokus na BiH?

"Zato što tamo imamo naše trupe, zato što ne želimo da vidimo novi rat u BiH, za to smo veoma zabrinuti nad svakom od uznemirujućih političkih vijesti koje dolaze iz tog pravca. Moguće da smo prema BiH kritičniji, ali to je i zato što je riječ o regionu koji je manje siguran od ostatka Evrope".

U korist ozbiljnosti problema ide i činjenica da je cijeli Balkan još uvijek prostor slabašnih ekonomskih mogućnosti sa jedne i još uvijek brojnih skrivenih vojnih arsenala sa druge strane. Prostor koji je, uz maglovite evropske perspektive, prinudjen da se izbori protiv stvarnih i ostalih sigurnosnih prijetnji.

XS
SM
MD
LG