Linkovi

”Bijeli muslimani“ iz BiH nova teroristička prijetnja Evropi


Evropski mediji ovih dana učestalo pišu o novoj terorističkoj prijetnji Evropi- "bijelim muslimanima" koji se regrutuju u BiH i lako se infiltriraju u evropsko drusstvo.

Danšnje izdanje Euobservera, euobserver.com Internet pregleda najaktuelnijih evropskih zbivanja, kao ključnom temom se bavi novom sigurnosnom prijetnjom- ”bijelim muslimanima“, koji se regrutuju u BiH i idealni su za infiltriranje i napade na evropske ciljeve. Ovaj medij se poziva na tajnu studiju američkih i hrvatskih obavještajnih sužbi, koje kažu da je regrutovanje Bošnjaka uspješan posao za teroriste Al Qaede, jer se novi regruti lakše uklapaju u evropsko društvo i lakše dolaze do meta napada.

Prema analizi obavještajaca, mladi Bošnjaci su idealna meta teroristima jer čine najveći dio armije nezaposlenih, lako dolaze do oružja i žive u zemlji čije granice prema Albaniji, Tuskoj i dalje prema Afganistanu su, u najmanju ruku porozne.

Ista sudija tvrdi da se regrutovanje intenziviralo od 2001. godine, mada mu korijeni sežu do 1991. godine. Vjjeruje se da je veći dio pomoći post-ratnom društvu u BiH , koji je došao sa Bliskog Istoka, upotrebljen za gradnju "kulturnih centara" koji, u najvećem broju, šire radikalne islamističke ideje.

Sem vlastitih saznanja, zajednički američko-hrvatski izvještaj se bazira i na dokazima pribavljenim od strane šest Alžiraca sa bosanskim državljanstvom, koji su trenutno smješteni u američkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi. Isti izvor priznaje da je većina Bošnjaka u BiH "umjerena i da mrzi nasilje", što daje prostora za tvrdnju da, ipak, regrutovanje terorista ne nalazi na široku bošnjačku podršku u BiH.

XS
SM
MD
LG