Linkovi

Donald Rumsfeld kaže da ne napušta Penatgon


Ministar odbrane Sjedinjenih Država, i nakon kritika, sada već, sedma umirovljenih američkih generala, kaže da nema namjeru napustiti Pentagon. Za sada, Rumsfeld ima punu podršku predsjednika Busha, što mu je dovoljno da zadrži posao. Medjutim, demokrati u Kongresu najavljuju da će to pitanje držati otvorenim kada se sljedeće sedmice vrate na Capitol Hill, nakon dvosedmične pauze.

Donald Rumsfeld je jučer rekao da ne napušta mjesto ministra odbrane, uprkos pozivima grupe umirovljenih generala da podnese ostavku, naglašavajući da će uvijek biti razlika u mišljenju o načinu vodjenja rata u Iraku i Afganistanu.

Šest umirovljenih generala su Rumsfelda nazvali arogantnim, koji ne uvažava mišljenja drugih, koji sa prezirom prima savjete vojnog vrha u Pentagonu.

Odgovarajući na pitanje novinara, Rumsfeld je ostavio po strani lične uvrede, rekavši da je to tek normalni otpor promjenama, misleći na rekaciju vojnog vrha na modernizaciju američke armije.

Donald Rumsfeld, ministar odbrane SAD:
Kada završimo to će biti veliki uspjeh. I naša Armija će biti mnogo bolja nego što je bila prije pet ili šest godina. I to je teško. To je teško za ljude u Armiji da urade. To je teško za ljude koji su orjentirani u jednom smjeru da se sada orjentiraju u drugom.

Kritike umirovljenih generala su okrenute načinu na koji administracija predsjednika Busha vodi rat u Iraku. Neki od njih su bili uključeni u invaziju i okupaciju Iraka.

General John Batiste je vodio Prvu pješadijsku diviziju u Iraku. General marinaca Anthony Zini je bio na čelu Centralne komande krajem 1990-tih, i general Greg Newbold je bio direktor za operacije Zapovjednika združene komande. Da su ovi generali iznjeli svoje protivljenje dok su bili aktivni bili bi subjekt vojnog suda prema Jedinstvenom kodu vojne pravde. Taj kod je Kongres usvojio prije više od 50 godina, kako bi obeshrabrio oficire da se petljaju u politiku. Neki vojni experti kažu da je kod još uvijek nejasan oko slobode govora umirovljenih oficira.

General Peter Pace, Predsjedavajući združene komande, je jučer rekao novinarima da postoji otvoren dijalog izmedju civilnih i vojnih lidera nakon izbijanja rata.

General Peter Pace, predsjedvajaući Združene komande američkih oružanih snaga:
Mi saslušamo mišljenje zapovjednika borbenih jedinica, bilo formalno kroz proces pravljenja ratnih planova, ili kroz lične diskusije, i pitamo za njihova mišljenja o ključnim pitanjima dana.

Ministar Rumsfeld, bez obzira na kritike, služi na zadovoljstvo predsjednika Busha, koji je ponovo potvrdio svoju podršku.

G. W. Bush, predsjednik SAD:
Imam jako povjerenje u Donalda Rumsfelda. Ja čujem te glasove, čitam naslovne strane novina, i znam o tim spekulacijama. Ali, ja sam taj koji odlučuje i ja odlučujem šta je najbolje, a najbolje je da Donald Rumsfeld ostane minstar odbrane.

Za sada je to Rumsfeldu dovoljno da zadrži posao, a već sljedeće sedmice očekuje se da će Rumsfeld biti ponovno tema na Capitol Hillu, gdje će demokrati nastojati da to pitanje drže otvorenim, dok su republikanci već krenuli u organiziranu odbranu ministra Rumsfelda.

XS
SM
MD
LG