Linkovi

SCG nikada nije prestala da oružjem pomaže vojne snage bosanskih Srba


Danas je počela završnica rasprave pred Medjunarodnim sudom u Hagu po tužbi BiH protiv SCG. Od danas, narednih nekoliko dana, riječ imaju pravni zastupnici optužbe.

Optužba, a potom i odbrana bi se trebali obratiti sudijama Medjunarodnog suda u Hagu još jednom, u završnici rasprave po tužbi za genocid kojom BiH tereti državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru.

Predstavnici zvaničnog Sarajeva su danas naglasili da je odogvornost Medjunarodnog suda po ovom predmetu još veća uz činjenicu da je nekadašnji srpski i jugoslovenski predsjednik, Slobodan Milošević umro prije nego što je osudjen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, za šta ga je, pored ostalog, teretila optužnica Haškog tribunala. Sada je, prema zastupnicima optužbe, odgovornost Medjunarodnog suda veća, jer mora utvrditi stepen odgovornosti Beograda za zločine počinjene u BiH.

Dosadašnje istupe zastupnika odbrane, bh pravni predstavnici su ocijenili kao pokušaj izbjegavanja odgovornosti i prekrajanja istorije- umjesto toga, pozvali su vlasti u Beogradu da, ukoliko imaju namjeru da zemlju dovedu do članstva u EU, priznaju zločine, kazne one koji su ih počinili i, umjesto da ih kriju, predaju ih u ruke medjunarodne pravde.

Danas je, takodje, upozoreno kako optužena strana "krije dokumenta" važna za ovo sudjenje, kao i da koristi "falsifikovani materijal" tokom iznošenja svojih protiv-argumenata.

Beograd, navodno, traži od Haškog suda da ne dostavlja Medjunarodnom sudu dokumenta koja bi mogla biti štetna za SCG u aktuelnom sporu, a u nekim slučajevima odbija da čak i Haškom sudu preda materijale koji bi ga mogli kopromitovati pred Medjunarodnim sudom.

Bosansko-hercegovački pravni zastupnici pozivaju odbranu da pokaže zapisnike sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane, ministarstva odbrane ili unutrašnjih poslova, gdje bi se vidjelo, ako je to istina, da je Beograd nastojao da ubijedi rukovodstvo bosanskih Srba da prestanu sa nasiljem. Naprotiv, tvrde zastupnici optužbe, SCG nije bila protiv onoga što se dogadjalo u BiH, nikada nije ustala protiv toga i nikada nije prestala da oružjem i opremom pomaže vojne snage bosanskih Srba.

Zastupnici BiH će do 24. aprila kompletirati svoj dio završnice, dok će pravni tim SCG svoje argumente iznijeti od 2. do 9. maja. Vjeruje se da će, potom, sudije Medjunarodnog suda barem šest narednih mjeseci analizirati argumente dvije strane.

XS
SM
MD
LG