Linkovi

A. Terzić: Vijeće sigurnosti UN- a podržalo reviziju decertificiranih policajaca u BiH


Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling danas se prvi put na ovoj funkciji obratio Vijeću sigurnosti UN-a, od kojeg je zatražio podršku u svom radu. Članicama Vijeća sigurnosti govorio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić sa kojim je kolega Omer Vatrić telefonski razgovarao, iz Washingtona pitajući prvo o sudbini decertificiranih policajaca u BiH, i eventulanoj podršci Vijeća sigurnosti da se to pitanje skoro riješi.

A. TERZIĆ: Sve zemlje članice, koje su govorile danas, a govorilo ih je 15, podržale su naš zahtijev da dodje do pravnog regulisanja te situacije, da se ispoštuju ljudska prava i dodje do nekog oblika revizije. Istina, uglavnom su apelovali na Ured visokog predstavnika, na Ured evropske komisije, i na same institucije UN-a da oni nadju taj mehanizam. A, ono što je meni jako bitno i zbog čega sam, u principu, najviše i došao u New York, je da smo dobili podršku za opravdan zahtijev da se jedno flagrantno kršenje ljudskih prava od strane UN-a, odnosno IPTF-a ipak popravi.

VOA: Gospodin Terzić kaže da su sve članice Vijeća sigurnosti koje su danas govorile u UN-u pozdravile početak pregovora sa EU, i dogovor oko ustavnih promjena, posebno apelujući na Parlament BiH da to usvoji.

A. TERZIĆ: Takodjer su podržali Visokog predstavnika u nastojanju da vlasništvo na upravljanju zemljom prepusti institucijama BiH i da krene u gašenje OHR-a kroz reducirano korištenje bonskih ovlasti. Vijeće sigurnosti UN-a je pozdravilo i pripremljenost institucija BiH u procesu pregovaranja sa EU, kao i do sada učinjeni napredak u saradnji sa Hagom, ali traže još više kako bi se najtraženiji ratni zločinci našli pred licem pravde u Hagu.

VOA: Sobzirom na značaj ustavnih promjena, da li se može očekivati da Parlament ovih dana usvoji paket promjna koje su političke partije dogovorile?

A. TERZIĆ: Pa, sad to je pitanje. Mislim da treba još više raditi, i domaći lideri i predstavnici medjunarodne zajednice u pojašnjenju ovog paketa ustavnih promjena, kako bi eventualno dobili prolaz u Parlamentu.

VOA: Šta bi ste još izdvojili iz izlaganja Viskog predstavnika pred Vijeće sigurnosti?

A. TERZIĆ: Dr. Schwarz-Schilling je govorio i o potrebi da se do kraja godine podpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Govorio je o izazovu kojeg imamo pred domaćim institucijama, a koje sa sobom donosi izborni proces, i izbori u oktobru, zatim o potrebi jačanja ekonomije BiH, uz podršku poslovnim ljudima, privatnom sektoru, malim preduzećima. To smi i mi pozdravili, ističući da je sve to u fokusu naše aktivnosti.

XS
SM
MD
LG