Linkovi

Amerika se priprema za ptičiju gripu


Ako virus ptičije groznice bude prenesen i na američko tlo, Sjedinjene države bi trebale da budu spremne za taj trenutak. Predsjednik George Bush, će kako se očekuje, ovih dana svojim potpisom odobriti plan borbe protiv te vrste opasnosti po zdravlje i živote američkih građana.
Realno je očekivati da se prvi slučaj ptičije groznice pojavi u narednih nekoliko tjedana, tokom proljetne ptičije seobe. Bijela kuća je, pripremajući se za takvu mogućnost, razradila detljan plan vladinih aktivnosti u sprečavanju eventualne pandemije kojom bi, kako se procjenjuje, koštati i do 2 miliona ljudskih žrtava.
Prema procjeni stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije u najgorem slučaju čak 90 miliona Amerikanaca moglo bi biti inficirano, a najmanje 10 miliona moralo bi biti bilo smješteno u olnice.

David Nabarro, Svjetska zdravstvena organizacija kaže:
Zvuči nevjerojatno, ali je apsolutno tačno da je virus H5N1 vrlo žestok, užasan virus. Do sada se proširio na 20 zemalja.

Kada su u pitanju detalji plana Sjedinjenih država, primjera radi, biće određeno ko će prvi biti vakciniran, gdje bi bile štampane novčanice, ako ovdašnja štamparija ne bude radila, biće preciziran obavljanja medicinskih kontrolnih pregleda, proširene mogućnosti da zaposleni putem interneta obavljaju posao od kuće izbjegavajući nepotrebne kontakte sa drugima....
Američki znanstvenici još uvijek nisu precizirali koja bi količina vakcina mogla biti potrebna i ko bi sve imao priorite pri vakcinaciji.
U američkoj peradarskoj industriji već su poduzete oštre mjere sigurnosti - ograničene su sve vrste posjeta, i poslovnih i drugih, perad je odvojena od stoke- i slično.
Plan suprotstavljanja ptičijoj groznici, ako bude prenesena i u Sjedinjenje države, predsjednik Bush bi trebalo da potpiše uskoro.

XS
SM
MD
LG