Linkovi

Sretan Uskrs


Papa Benedikt 16. je danas u Vatikanu predvodio službe na Veliki Petak,pred prvi Uskrs koji će obilježiti kao lider Rimokatoličke crkve, a uvečer je sudjelovao u proceciji Puta križa; u Jerusalemu je na hiljade kršćana hodilo stazom za koju se vjerujuje da ju je prošao Isus noseći križ na sebi, sve do mjesta raspeća.

Američki predsjednik George W. Bush je izdao saopćenje, nazivajući Uskrs i dane koji mu prethode - vremenom obnove, zahvale i nade.

Sinoć je Papa oprao noge 12 -orici ljudi, u znak sjećanje na takav Isusov čin, a ujedno je odao počast 5. februara u Turskoj ubijenom svećeniku Andrei Santorou.

Kardinal Vinko Puljić

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić čestitao je danas katoličkim vjernicima Uskršnje blagdane, upućujući molitvu za one, koji odlučuju o budućnosti i imaju vlast u ovoj zemlji da teže za pravdom i jednakopravnošću svih naroda i pojedinaca u BiH.

"Tokom teških ratnih dana i vremenu strahota, kada se činilo da je mržnja prognala ljubav s ovih prostora, a mrak potpuno nadvladao svjetlo, borili smo se da preživimo i u toj borbi nerijetko pokazali izuzetnu vjernost Bogu i osjećaj za bližnjega. Vjera nas je snažila da djelima ljubavi svijetlimo u mraku zla. U nama je živjela jaka nada da će zlo uminuti i da će u ovoj zemlji
zavladati pravda", navodi se u čestitki. Kardinal Puljić je naveo da se "iako su prošle godine otkada se rat završio, čini da je nada klonula, vjera se oljulala, a ljubav iz sebedarja velikim dijelom prešla u sebeljublje".

On je izrazio zahvalnost svima koji će se pridružiti katoličkoj radosti i koji će pomoći da Uskrs bude doživljen u svoj njegovoj ljepoti.

Kardinal Puljić je i pravoslavnim vjernicima čestitao predstojeći praznik Vaskrs, koji se obilježava naredne sedmice.

Biskup Franjo Komarica

U Bosni i Hercegovini nema dovoljno političke volje, pravne regulative a ni materijalne pomoći kako bi proces povratka bio zaista ostvarljiv. Izjavio je danas biskup banjalučki Franjo Komarica okvalifikovavši stepen povratka Hrvata, posebno u Republiku Srpsku dramatičnim.

«Samo se 13 posto Hrvata, odnosno, katolika bolje rečeno, na području cijele Bosne i Hercegovine od protjeranih vratilo nazad. Na području Republike Srpske se vratilo manje od tri posto od onoga broja koji je protjeran. Od oko 220 tisuća, koliko ih je bilo na području Repblike Srpske prije rata sada imamo otprilike 13 i po tisuća računajući i one koji dođu pa malo budu tu pa se moraju vratiti nazad jer im nije još gotova kuća.»

Biskup Komarica je, stoga, pozvao predstavnike vlasti svih nacionalnosti ali i zvaničnike međunarodne zajednice da pomognu stvarni povratak predratnih žitelja svojim kućama u Bosni i Hercegovini. On je, ujedno, svim vjernicima bez obzira da li ovaj praznik slave po novom ili starom kalendaru kao i ljudima dobre volje čestitao Uskrs.

«Od srca želim izmoliti od trojedinog Boga da u svome svakodnevnom životu mognete živjeti sa sviješću da vas je Bog iz ljubavi stvorio i iz ljubavi spasio za sretnu vječnost. Doista, uskrsnu Isus! Aleluja, radujmo se!

Povodom katoličkog Uskrsa čestitke su danas uputili i najviši zvaničnici Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG