Linkovi

Aukcija automobila bivših sovjetskih i ruskih lidera


U Rusiji na aukcijsku prodaju ide i nekoliko moćnih mašina bivših sovjetskih lidera: Leonida Brežnjeva, Mikhaila Gorbacheva, i prvog ruskog predsjednika Borisa Jeljcina - iako zlobnici kažu da je veliko pitanje je li Jeljcin ikada i sjeo za volan - s obzirom na veliku ljubav prema votki.

Ove automobile bivših lidera Rusije uglavnom su vozili šoferi; no, bez obzira na to, za kolekcionare ovo su mnogo više od automobila. Boris Lakhmetin, vlasnik po narudžbi pravljenog Nissana Leonida Brežnjeva, kažu da su auta dio povijesti.

Lakhmetin:
Sam automobil je dobar, jednostavno sjajan. Vjerujte, još uvijek se u njemu osjeti aroma duhana kojeg je pušio Brežnjev. Ja ne pušim, pa mi je još i lakše prepoznati miris dima.

Iznenadjuje, medjutim, to što su na ovoj aukcijskoj izložbi autombila, novi auti zapadne proizvodnje izazvali više interesovanja nego ove mašine koje u sebi nose dio historije.

Početne cijene za neke modele Bentley-a dostizale su i do 600 hiljada dolara, a stručnjaci kažu da su bez obzira na vratolomne sume, veće šanse na aukciji da se prodaju oni, nego auta bivših ruskih lidera. Lord Poltimor, iz ruskog odjela Sotheby-ja koji je otvorio izložbu, podsjeća na činjenicu da se u Moskvi obrću velike sume novca, a da danas u Rusiji ima dovoljno milijunaša koji vole više od svega da se razbacuju novcima na luksuz.

Mislim da je ovo po prvi puta da se u Rusiji organizira prodaja automobila ovakve kvalitete; dakle, povijesno gledano, ovo je vrlo zanimljivo, i vrlo važno - a i tržište je dobro, jer u Moskvi ima dosta para i mislim da će prodaja ići dobro, kaže Lord Poltimor.

XS
SM
MD
LG