Linkovi

Narodna skupština RS usvojila Izvještaj o suradnji sa Hagom


Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske prihvatili su na današnjoj sjednici u Banjaluci informaciju o saradnji sa Haškim tribunalom u posljednjem tromjesečju prošle godine. Međutim, bošnjački poslanici su izrazili nezadovoljstvo rezultatima hapšenja preostalih haških optuženika i činjenicom da je porodicama lica koja su se dobrovoljno predala pojedinačno isplaćeno više od 40.000 konvertiboilnih maraka.

Na osnovu izvještaja svih relevantnih institucija, praćenja članova porodice Radovana Karadžića, saslušanja bivših pratilaca generala Ratka Mladića te pretresa objekata Slobodana Župljanina nije se došlo do informacija koje bi dovele do njihovog hapšenja. Navodi se u izvještaju o saradnji sa Haškim trbunalom u posljednjem tromjesečju prošle godine koji je danas, nakon više odlaganja, usvojila Narodna Skupština Republike Srpske.

Tim povodom, direktor Sekretarijata za saradnju sa Tribunalom u Hagu i istraživanje ratnih zločina, Jovan Spajić ističe: Provjeravane su sve one informacije koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u tom periodu, dobilo. Rezultati su poznati - lica nisu nađena na tim lokacijama. Naravno, da je i u ovom periodu poslije toga nastavljen taj rad.»

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Stanislav Čađo naglašava da je policija preduzela sve mjere ali da nema naznaka o lokacijama boravka najtraženijih haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

«Oni se, po svim našim saznanjima, ne nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine.»

Međutim, poslanik Stranke za B i H, Muharem Murselović ne krije nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Republike Srpske sa Haškim sudom a posebno bivšeg direktora policije, Dragomira Andana i ministra unutrašnjih poslova, Darka Matijaševića.

«Gospodin Matijašević, koji je ,takođe, bivši ministar je sebi davao za pravo da prima te haške osumnjičenike da bude glumac da ih vodi u Hag da im se pri tom isplaćuju visoke svote za dobrovoljnu predaju i pri tom, na tome se sve završilo.»

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske su danas usvojili i zaključak da se podrže napori porodica nestalih i zarobljenih lica za formiranje Komisije za ispitivanje ratnih zločina nad sarajevskim Srbima.

XS
SM
MD
LG