Linkovi

Arheološki park - Bosanska piramida Sunca


U Sarajevu je danas počeo prvi sastanak svih tijela Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" kako bi se prezentirali rezultati rada u visočkoj dolini te najavio Program šestomjesečne ovogodišnje kampanje istraživanja.

Ovaj skup te približavanje početka istraživanja na lokalitetu Visokog pobudili su veliku pažnju domaćih i stranih medija - BBC-a, CNN-a, Reutersa te medijskih kuće Njemačke, Austrije, Holandije, Hrvatske i Crne Gore.

Osnivač i član Upravnog odbora Fondacije Semir Osmanagić događaj je ocijenio historijskim koji će, prema njegovom mišljenju, puno značenje dobiti tek u godinama koje slijede.

"Otkriće u visočkoj dolini pokazat će da će se svjetska historija u nekim segmentima morati ponovo pisati", ustvrdio je otvarajući konferenciju.

On je učesnicima skupa prezentirao sintezu do sada realiziranih aktivnosti te Program ovogodišnje kampanje.

Piramide, kao najmisterioznije tvorevine ljudskih ruku, pronađene su do danas u Africi, gdje su i najpoznatije egipatske piramide, Centralnoj i Južnoj Americi i Aziji. Bosanska piramida Sunca, tvrdi Osmanagić, prva je evropska piramida kolosalnih razmjera. Njen izgled, kako se pretpostavlja, ukazuje na primjenu znanja egipatskih i centralnoameričkih dizajnera.

Simetrična geometrija, trouglaste strane čija je orijentacija prema stranama svijeta urađena se nevjerovatnom preciznošću, što ne može biti rezultat prirode, kao i geološko-sedimentološki dokazi s terena, Osmanagić izdvaja kao samo neke od već pronađenih dokaza da piramide u visočkoj dolini postoje i da su djelo ljudskih ruku.

Sondažne bušotine i geološke analize obavljene u augustu prošle godine potvrdile su postojanje anomalija koje ukazuju da nije riječ o prirodnom fenomenu. Među najznačajnim dokazima on izdvaja i pronađene dvije vrste kamena – ploče od pješčara kojima je popločan prilazni plato piramidi te kameni blokovi breče.

Vještački kompleks podzemnih tunela, koji postoje ispod svih do sada pronađenih piramida, nalaze se i u visočkoj dolini i rad su ljudskih ruku, smatra Osmanagić. Narednih 200 dana ekipe istraživača radit će na njihovom raščišćavanju i analiziranju.

Ostaci srednjovjekovnog grada Visoki, osnovanog prije 800 godina i koji je postojao do dolaska Turaka kada je i zapaljen, ilirsko naselje i rimska osmatračnica, ostavština su zvanične bh. historije ovog podneblja.

Kako je ustvrdio Osmanagić, petogodišnji plan rada Fondacije predviđa da se u Visokom tokom naredne dvije godine formira prvi arheološki park u Evropi, a zahtjev za njegovom zaštitom bit će podnesen i UNESCO-u.

XS
SM
MD
LG