Linkovi

Pred sajam automobila u New Yorku


Proizvođači luksuznih automobila na ovosedmičnom sajmu u New Yorku ističu da uspijevaju zadržati dio kolača na američkom tržištu automobila, bez obzira na činjenicu da kupce sve više privlače manja, i po potrošnji goriva, ekonomičnija vozila.

Priče o luksuzu i kvalitetu obično počinju spominjanjem njemačkog Mercedes-Benca. Na sajmu u New Yorku javnosti je na vrlo atraktivan način, predstavljen redizajnirani model iz klase E. Za sada nema podataka o cijeni, a možda je još i rano jer je izloženi model namijen za prodaju iduće godine. O jednom od strateških opredjeljanja vezanih za Mercedesovo prisustvo na američkom tržitu govori predstavnik te kompanije Dr. Klaus Maier, izvršni podpredsjednik Mercedes-Benza:

”Američki kupci će zapravo početi da vode računa o potrošnji goriva. Ta vrsta promjene u načinu razmišljanja u Evropi se već poodavno desila i tamo 75 odsto kupaca kupuje automobile sa diesl-motorom. Mislimo da će do takve promjene doći i u Sjedinjenim Državama i stoga počinjemo ofanzivnije nuditi dizel-modele.“

Na sajmu u New Yorku predstavljeni su luksuzni modeli Acure, BMW, Lexusa, Saaba..... kako će ta vozila biti prodavana nije izvjesno. Jer uz visoku cijenu jakih luksuznih automobila ide i povelika potrošnja goriva. U Sjedinjenim Državama cijena benzina, će po mnogim procjenama, ubrzo doseći 3 dolara za galon, odnosno 70, 80 centi po litru.

XS
SM
MD
LG