Linkovi

White House - Predsjednik je govorio ono što su obavještajne agencije smatrale tačnim


Američki mediji jutros izvještavaju o novim pitanjima u vezi ključnih tvrdnji predsjednika Busha o razlozima ulaska u rat sa Irakom. Iračka kontroverza se pojavljuje u isto vrijeme kada rastu napetosti izmedju Amerike i Irana.

Predsjedniku Bushu se ne može vjerovati u donošenju prave odluke o Iranu, zbog njegovog postupanja u ratu sa Irakom.

Tako kaže istraživanje koje je proveo Los Angeles Times/ Bloomberg, prema kojem 54 posto amerikanaca ne vjeruje predsjedniku Bushu, a 42 posto vjeruje.

Amerikanci su frustrirani nastavljanjem nasilja u Iraku i pogrešnim obavještajnim podacima koji su vodili u rat. To ih čini opreznim u vezi vojnih napetosti sa Iranom, koji uprkos medjunarodnoj zajednici nastavlja razvijati nuklearnu tehnologiju.

Istraživanje je sprovedeno prije jučerašnjeg izvještaja o prikolicama nadjenim u Iraku za koje je predsjednik tvrdio da su pokretne biološke laboratorije.

Prema Washington Postu, tim experata sponzoriran od Pentagona utvrdio je da one nisu korištene za pravljenje biološkog oružja i izvjestili su o tome Washington 27-og maja 2003.

Dva dana kasnije, predsjednik Bush je izjavio:
Našli smo oružje za masovna razaranja. Našli smo biološke laboratorije.

Bijela kuća je izvještaj Washington Posta nazvala nepromišljenim i neodgovornim zbog impliciranja da je predsjednik rekao neštro što je znao da nije istina.

Scott McClellan, sekretar za medije Bijele kuće:
Predsjednik je govorio ono što su obavještajne agencije smatrale tačnim, na osnovu prikupljenih podataka.

U biti, dan prije izjave predsjednika Busha, CIA je objavila izvještaj u kojem izražavaju uvjerenje obavještajnih agencija da su prikolice mobilne biološke labaoratorije.

Problem je, medjutim, u tome da su visoki zvaničnici administracije, uključujući podpredsjednika Cheneya, nastavili tvrditi da su prikolice biološke laboratorije, kada su već svi eksperti utvrdili da to nisu.

XS
SM
MD
LG