Linkovi

Rusija i EU se pridružili osudi iranskog nuklearnog programa


Rusija i Evropska Unija su se pridružili Sjedinjenim Državama u osudi iranskog nuklearnog programa, dan nakon što je Teheran saopćio da je uspio obogatiti uranijum do nivoa koji se koristi u nuklearnim elektranama.

Rusija i Njemačka su ovo nazvale korakom u pogrešnom smjeru, a Francuska je pozvala Iran da zaustavi, kako je to Pariz nazvao, opasne aktivnosti.

Shimon Peres je u Izraelu iransku izjavu o uspješnom bogaćenju uranija, nazvao izvorom zabrinutosti, ali je dodao da je diplomacija najbolji način da se to razrješi.

Iransko saopćenje dolazi pred istek roka - 28. aprila, koji je Vijeće Sigurnosti UN-a postavilo vladi u Teheranu da obustavi sve nuklearne aktivnosti.

U medjuvremenu, zamjenik čelnika za nuklearna pitanja u Iranu Mohamad Saedi je rekao da njegova zemlja ima dugoročne planove za korištenje 54 hiljade centrifuga kako bi se napravilo gorivo za ključni nuklearni reaktor. On je danas rekao će eventualna upotreba centrifuga u objektu u Natanzu proizvesti dovoljno goriva za reaktor od hiljadu megavata. On je to izjavio dok dolazi do znakova o sve većeoj međunarodnoj zabrinutosti vezano za navode da je Iranobogatio uranijum u 164 centrifuge na nivo koji se koristi u nuklearnim elektranama.

Šef međunarodne agencije za nuklearnu energiju Mohamed El Baradei bi o nesuglasicama trebao održati pregovore u Teheranu sutra. On bi trebao izvijestiti Vijeće sigurnosti nakon što rok UN-a dat Iranu za zaustavljane svih nuklearnih aktivnosti istekne 28 aprila.

XS
SM
MD
LG