Linkovi

O Kosvu se razgovaralo u Briselu i Moskvi


Kosovsko pitanje je za Brisel jedno od najvažnijih svjetskih pitanja i mora se riješiti, poručeno je danas nakon susreta predsjednika EK, Manuela Barrosa i komesara za proširenje, Olli Rehna sa izaslanikom UN za status Kosova, Martijem Ahtisarijem.

Sam predsjednik Evropske komisije, Manuel Baroso, naglašavajući punu podršku Brisela Ahtisarijevoj misiji, ukazuja na važnost rješavanja kosovskog pitanja:

"Veoma, veoma važnog medjunarodnog pitanja, zaista jednog od najvažnijih pitanja u svjetskim razmjerima, pitanja koje moramo da riješimo. Od ključne važnosti u tome je doprinos Evropske unije. Tokom nedavne posjete regionu, gdje sam posjetio sve balkanske države, bio sam i u Prištini i prenio sam jasnu poruku o tome šta mislimo o budućem statusu Kosova. Vjerujemo da je sada vrijeme za sve uključene strane da naprave ozbiljne kompromise. Da budu spremne da se suoče sa stvarnošću, te da krenu naprijed, nastojeći da postignu rješenje za ovo vrlo osjetljivo pitanje. Vjerujemo da budućnost Kosova i svih država na Balkanu leži u Evropi. Ponudili smo im evropske perspektive uz uslov da ispune sve neophodne uslove. Riječ je o veoma važnom pitanju, ne samo za Kosovo, već i za Balkan i za cijelu EU'.

Iz Brisela je danas poručeno da medjunarodna zajednica želi da vidi stabilno, multietničko i demokratsko Kosovo, bez naglašavanja koje od konačnih rješenja bi bilo najprigodnije.

Izaslanik UN, Marti Ahtisari je primjetio da nisu tačne tvrdnje da dosadašnji tok pregovora nije donio rezultate - u ovoj fazi se oni ni ne očekuju. Umjesto toga, uvjeren je finski diplomata, očekuju se različita mišljenja o pojedinim pitanjima, koja bi, kako proces bude napredovao, trebala da se približavaju. On je protiv prijedloga Beograda da se započnu paralelni pregovori - o statusu i o tehničkim pitanjima, insistirajući na zaključenju jednog, pa tek potom otvaranjudrugog poglavlja pregovora.

Izaslanik UN za status Kosova, Marti Ahtisari:
"Očigledno, doći će vrijeme kada će nam trebati sastanci na kojima će obje strane moći da prezentiraju njihove poglede na budući status. Tada ćemo se kretati sa tih pozicija. Medjutim, jedina stvar koja je do sada dogovorena je da se nastavi sa tehničkim pitanjima, jer, kakav god bude status, moramo kroz ovo da prodjemo, i potrudimo se da stvorimo bezbjednu, stabilnu i prospreitetnu budućnost za manjine, uključujući i Srbe na Kosovu".

Komesar za proširenje, Olli Rehn, podsjeća da Komisija ohrabruje kososke Albance na ostvarivanje postavljenih standarda koji su važni ne samo prije, već i poslije postizanja dogovora o kosovskoj budućnosti. On naglašava važnost i uključivanja u proces kosovskih Srba, te po tom pitanju, ukazuje na nezaobilaznu ulogu zvaničnog Beograda.

Komesar za proširenje, Olli Rehn:
"Odgovornost Beograda je da se konstruktivno uključi, kako bi za kosovske Srbe obezbijedio najbolje moguće uslove života, prava i zaštitu sada i nakon što se utvrdi konačni status Kosova. To je dio evropskih perspektiva Kosova, ali i Srbije".

U isto vrijeme, Albanski ministar vanjskih poslova, Besnik Mustafaj je u Moskvi pozvao na donošenje odluke o Kosovu prije kraja godine, izrazivši nadu da će Kosovo dobiti nezavisnost. Ali njegov ruski kolega Segei Lavrov je rekao da bilo nemoguće i kontraproduktivno postavljati bilo kakve umjetne termine o statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG