Linkovi

Tihić se u Holandiji susreo sa predsjednikom Haškog suda


Sudija Faust Pokar je Tihiću rekao da u Hagu ovih dana očekuju jedno od lica sa samog vrha optužnica- niko nije rekao, ali nije ni demantirao - Hag sa nestrpljenjem iščekuje da Beograd do kraja mjeseca preda Sudu Ratka Mladića.

Od danas predsjedavajući bh Predsjedništva, Sulejman Tihić, boravi u višednevnoj posjeti Holandiji- planirani su susreti sa holandskim državnim vrhom, ali i sa najvišim zvaničnicima Haškog tribunala.

Posjetu Holandiji otvorio je danas poslijepodne susret sa predsjednikom Hašog suda, sudjom Faustom Pokarom- tada je predsjedavajućem Predsjedništva BiH rečeno- da u Hagu ovih dana očekuju jedno od lica sa samog vrha optužnica- niko nije rekao, ali nije ni demantirao - Hag sa nestrpljenjem iščekuje da Beograd ispuni obećanje i postavljeni uslov i do kraja mjeseca preda Sudu Ratka Mladića.

Inače, Pokar i Tihić su se složili da je uloga Haškog suda od izuzetne važnosti - izmedju ostalog, i za utvrdjivanje istine, čija su različita tumačenja do sada često dovodila do sukoba. Istina je za predsjedavajućeg bh Predsjedništva važna ne samo za BiH, već i za cijeli region. Zato je svome haškom domaćinu prenio uvjeravanja da Sarajevo sa velikom ozbiljnošću gleda na saradnju sa Sudom, nastojeći je do kraja ispuniti.

Sudija Pokar je naglasio kako je u misiji Suda od velike važnosti osposobljenost lokalnih sudova da procesuiraju predmete optuženih za ratne zločine- dokazujući vlastitu ozbiljost i smanjujući teret sa Madjunarodnog suda.

U Hagu su, inače, nakon smrti Slobodana Miloševića odlučili da, koliko god je to moguće, ubrzaju procese- da se sudjenja fokusiraju na ključne tačke optužnica, kako bi se dobilo na vremenu i preostala sudjenja, posebno ona koja još nisu ni započela, okončala u razumnom roku.

Medjutim, i ovom prilikom je naglašeno- Haški sud neće zaključiti rad sve dok se pred njim ne nadju ključna lica sa optužnica za ratne zločine, prije svih Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

XS
SM
MD
LG