Linkovi

I dalje nema dogovora oko vlade Iraka


Šiitski političari u Iraku se ponovno nisu uspjeli dogovoriti oko svog kandidata za premijera, što blokira formiranje nove vlade.

Lideri stranaka u šiitskom Iračkom ujedinjenom savezu su se danas sastali u Bagdadu kako bi razgovarali o sudbini premijera Ibrahima al-Jafarija. Nakon što je susret prekinut, zvaničnici su izjavili da će ponovno sutra pokušati da riješe to pitanje.

Do današnjih razgovora je došlo dan nakon što su Arapi Suniti i kurdski lideri ponovno odbili nominaciju gospodina Jafarija koji želi zadržati mjesto premijera u novoj vladi te zemlje. Jedan od zvaničnika u jednoj od šiitskih stranaka je reportarima danas rekao da je njegova grupa spremna predložiti drugog kandidata ukoliko savez ne bude u mogućnosti osigurati nominaciju gospodina Jafarija.

Šiitski lideri još od decembarsskih izbora nastoje oformiti vladu, iako proces onemogućavaju razlike vezane za gospodina Jafarija. Kurdski i sunitski lideri navode da gospodin Jafari nije učinio dovoljno kako bi se smanjilo sektaško nasilje.

XS
SM
MD
LG