Linkovi

Web stranica za praćenje kretanja zvjezda Hollywooda


Web stranice slavnih ličnosti nisu nikakva rijetkost, ali ova jeste i prva je takve vrste u svijetu. Naime, nova web stranica posvećena slavnim iz Hollywooda pribavlja posjetiteljima više od pukog ogovaranja – na njoj se prati svako kretanje slavnih. Publika to, očito voli, ali zvjezde osjećaju da su izgubile još više od svoje, ionako, dobro uskraćene privatnosti.

Slavni su veliki business u Americi. Novine, magazini, televizija, radio i web stranice su posvećene svim mogućim vijestima o slavnim ličnostima. Medjutim, jedana web stranica, www.Gawker.com, pokušava biti drukčija od ostalih nudeći posjetiteljima precizne podatke o stvarnom kretanju nekih od najvećih zvijezda iz svijeta zabave.

Evo kako to radi: Ukoliko neko od obožavalaca vidi slavnu ličnost na javnom mjestu, oni odmah to e-mailom javljaju na web stranicu. U roku od 20 minuta, na internetu je precizno označen put kojim se zvjezda kreće i gdje se trenutno nalazi.

Urednik ove stranice, Jesse Oxfeld, kaže da je Gawker Stalker servis samo bezazlena zabava.

Jesse Oxfeld, Gawker.com:
Uglavnom, to što radimo ima za cilj da zabavi publiku, da ljudi čitaju i vraćaju se na našu stranicu.

Medjutim, kritičari takve zabave kažu da je to prijetnja pravu na privatnost Hollywoodskih zvjezda. Agent slavnih Brad Ziefmen u tome vidi još veću prijetnju.

Brad Ziefmen, reklamni agent:
To obožavateljima daje šansu da nadju svoje omiljene zvjezde i dodju u njihovu blizinu. To zvjezde jednostavno dovodi u opasnost, to prelazi granicu izmedju javnog i privatnosti.

Čak i prije ove stranice, brojne zvjezde, kao Britney Spears, su bile prisiljene da poduzmu pravne akcije protiv agresivnih obožavatelja koji su nastojali prići preblizu. U rijetkim slučajevima opčinjenost slavnim može završiti kobno, kao što je bilo 1980-te kada je poremećeni obožavatelj u New Yorku ubio Johna Lenona.

Urednik Gawker.com stranice kaže da je zabrinutost za sigurnost pretjerana.

Jesse Oxfeld, Gawker.com:
Ne mislim da je to prijetnja slavnim. Mislim da je to ogovaranje na zabavan način.

Dobitnik Oscara, glumac George Clooney je medju zvjezdama Hollywooda koje uzvraćaju udarac. On i njegovi prijatelji su stranicu Gawker.com snabdjeli lažnim podacima o kretanju vjerujući da će je tako učiniti bezvrjednom. Clooney-ev publicista, Stan Rosenfeld podržava takav napor.

Stan Rosenfeld, Clooney-ev publicista:
Mene ne brine gomila obožavatelja koja vam želi dobro. Mene brinu oni koji vrebaju pljen.

Ljubitelji stranice kažu da je to cijena slave i ukoliko to slavni ne vole, mogu uvijek otići sa mjesta na kojem su otkriveni.

XS
SM
MD
LG