Linkovi

State Department - Godišnji izvještaj o poštivanju ljudskih prava


Američki State Department objavio je godišnji izvještaj o poštivanju ljudskih prava i razvoju demokratije za prošlu i ovu godinu. U tom se izvještaju konstatuje da danas ljudi širom svijeta u sve većem broju vrše pritisak da se poštuju njihova prava i traže od vlada svojih zemalja da ispune njihove zahtjeve, traže da se njihovi glasovi čuju i da se njihovim težnjama posveti puna pažnja.

U izvještaju je, u sažetom obliku, iznesena politička strategija Sjedinjenih država za svaki region i naznačeno šta je protekle godine urađeno na pružanju podrške unutarnjim reformama u 95 zemalja.

Od brojnih primjera unapređenja stanja ljudskih prava u izvještaju State Departmenta se navodi da su ovog mjeseca žene u Kuvajtu glasale su po prvi put na izborima za zastupnička mjesta u opštinskim vijećima, što je u skladu sa prošle godine usvojenim zakonom kojim je ženama dato pravo i da glasaju i da se kandidiraju za taj nivo vlasti.

U izvještaju je izražena nada da će na parlamentarnim izborima iduće godine žene, po prvi put u istoriji Kuvajta, u potpunosti učestvovati u političkom procesu.

Kao dobar primjer unapređenja poštivanja ljudskih prava u prošloj godini navodi se i Irak gdje su građani tri puta izlazili na izbore i glasali o daljim demokratskim procesima, unatoč visokom stupnju nasilja.

Na izborima u Liberiji po prvi put u povijesi te zemlje jedna žena je, voljom glasača, izabrana za predsjednika države.

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji u svijetu, na posljednjim izborima po prvi put su građani direktno birali kandidate na gradskim i pokrajinskim nivoima.

U povodu objavljivanja izvještaja Barry Lowenkron, pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja demokratije i poštivanja ljudskih prava je rekao:

”Sjedinjene Države su u međusobnim kontaktima sa zvaničnicima vlada drugih zemalja, predstavnicima organizacija građanskih udruženja i društava i pojedincima, te kroz brojne multilateralne sporazume insistirale na primjeni međunarodnih standarda u poštivanju ljudskih prava i unaprijeđenju demokratskih principa.“

I predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush je u brojnim prilikama isticao da svi oni koji žive u tiraniji i beznađu treba da znaju da Sjedinjene države neće ignorisati potlačenost ili surađivati sa tlačiteljima. Uz ljude koji se bore za slobodu, za poštivanje ljudskih prava i za demokratiju biće i Sjedinnjene Države.

XS
SM
MD
LG