Linkovi

Indijanci sa plavom kosom i plavim očima


Američki Indijanci se često povezuju sa slikama prošlosti ili životom na udaljenim, siromašnim rezervatima. Oni međutim, u i izvan rezervata, razvijaju poslovne vještine i nastoje ojačati ekonomiju svog naroda putem privatnih poduzetništva. Ovakve napore podržava trgovinska komora američkih indijanaca sa sjedištem u Hjustonu, koja je nedavno prikupila fondove na festivalu i koncertu na kojem je zvijezda bio legenda country muzike Willie Nelson. Prilog Grega Flakusa.

Pitanja koja se tiču američkih indijanaca su veoma bliska Willie Nelsonu, koji je dijelom Cherokee, i ima mnoge ljubitelje među američkim indijancima širom zemlje. U prvoj proslavi nazvanoj Nada i harmonija za dobrobit čovječanstva održanoj u blizini Hjustona, okupili su se članovi različitih plemena. Neki od njih su došli da prodaju svoje rukotvorine. Mnogi su došli da ponovno uspostave vezu sa svojim nasljeđem koje ponekad ostavljaju iza sebe dok se asimiliraju u glavne društvene struje.

Prodavač RogerSanchez, koji živi u gradiću sjeverno od Hjustona, kaže da je bio već odrastao kada je zavirio u svoje korjene i otkrio da su njegovi baka i deda bili iz indijanskog plemena. On kaže da je to otkriće izmijenilo njegov život.

Sada znam ko sam i gdje pripadam. Sada znam svoj put. Prije sam bio izgubljen, nisam osjećao da igdje pripadam, kaže on.

Carol Cocchia, koja se nalazi na čelu trgovačke komore američkih indijanaca kaže da ona i mnogi drugi miješane krvi ponekad moraju prevazići stereotipe koje drugi imaju o tome kako bi američki indijanci trebali izgledati.

”Često su iznenađeni kada vide nekoga kao ja ko kaže: Ja sam Blackfoot, ali mi je otac Poljak. U meni su obje vrste krvi. Mnogi indijanci su se vjerovatno asimilirali--to bi mogao biti i vaš susjed s plavom kosom i plavim očima, ali je Indijanac jer je to u njegovom nasljedstvu, kaže Carol i dodaje da je komora obezbijedila način da vlasnici biznisa koji su indijanskog porijekla postižu ugovore sa korporacijama koje žele podržati poslovanja manjina.“

Mnogi poslovi se otvaraju i u rezervatima, i to uz pomoć kompjuterske tehnologije. Većina prihoda ide u korist poboljšanja uvjeta stanovanja u rezervatima i za stipendije za mlade ljude indijanskog porijekla. Trgovačka komora se nada da će ovakav događaj organizirati svake godine.

XS
SM
MD
LG