Linkovi

BiH treba značajnija uloga gradjana, a slabija etničkih zastupnika


Posmatrački komitet Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope je danas pozitivno ocijenio proces ustavnih reformi u BiH, nazivajući to, ipak, prvim korakom. Naredna faza bi trebala uslijediti nakon izbora, do kada se očekuje napredak u opštim reformama. Jedan od nakrupnijih problema je, prema Komitetu, još uvijek u znatnoj mjeri podijeljen obrazovni sistem u BiH.

Koraci BiH prema stabilnoj i održivoj zemlji od njenog stupanja u članstvo Vijeća Evrope do danas su jasni i očiti nepodijeljeno je mišljenje članova Posmatračkog komiteta, koji posebno ukazuju na proces jačanja državnih funkcija na polju odbrane, sudstva, obavještajnih poslova, oporezivanja i aktuelnih policijskih reformi. Ipak, primjeti se da bi najveći dio ovih promjena bio pod znakom pitanja da nije bilo direktnog i snažnog upliva Visokog predstavnika.

U svakom slučaju, zemlja je na putu koji se podržava, posebno kada je riječ o provodjenju ustavnih reformi- imajući na umu kritike da je riječ o više kozmetičkim, a manje suštinskim zahvatima, Komitet ukazuje da je ipak učinjen značajan korak, tim prije što dolazi od strane bh političkih snaga- njihovog dogovora i potreba.

Zemlji treba, a to se očekuje od druge faze ustavnih refrmi, koja bi trebala da uslijedi nakon izbora, značajnija uloga gradjana , a slabija etničkih zastupnika. Medjutim, priznaje se da je riječ o dugotrajnom političkom procesu, u kojem ne treba očekivati brze rezultate.

Uporedo sa jačanjem državne strukture, upozorava se da se ne smije dozvoliti gomilanje i dupliranje birokratskog aparata, koji je ionako do iznemoglosti opteretio finansijski slabašnu zemlju. Posebno je potrebno hitno razriješiti situaciju u Federaciji, gdje već egzistira zabrinjavajuće multipliciranje birokratije.

Imajući na umu nedavna neprijateljstva, Komitet Vijeća Evrope naglašava da pomirenje nije lak ni jednostavan proces i da ohrabruju svi koraci koji su u BiH načinjeni u tom pravcu. U svakom slučaju, različite etničke grupe moraju da žive i rade zajedno, ne samo jedni pored drugih, ukazuje se u današnjem saopštenju Komiteta. U tom svjetlu, postojanje u velikoj mjeri podijeljenog obrazovnog sistema se označava kao najveća blokada zemlji na putu prema boljoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG