Linkovi

Bush želi da nesporazum sa Iranom riješi diplomatski, ali ne isključuje vojnu opciju


Predsjednik Bush kaže da želi koristiti diplomaciju kako bi spriječio Iran da dodje do znanja i načina pravljenja nuklearnog oružja, mada, kako je rekao, ne isključuje vojnu opciju.

Govoreći danas u Washingtonu, predsjednik Bush je rekao da je čitao današnje novine u kojima se piše o navodnim planovima američkog napada na iranska nuklearna postrojenja. On je to nazvao nesmotrenim špekulacijama.

Ranije je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da se nedavna dva medijska izvješća o navodnim planovima za zračne udare na Iran temelje na 'proizvoljnim spekulacijama' analitičara koji nisu dio vlade.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinejad reagirao je na ova dva američka članka pozivom građanima da ih ne treba biti strah.

Ahmedinejad je izjavio da Washington vodi psihološki rat protiv Teherana – putem članaka o planiranju zračnih udara koji su bili objavljeni u dnevniku Washington Post i tjedniku New Yorker.

Washington Post je jučer objavio, citirajući sadašnje i bivše zvaničnike američkog ministarstva odbrane da Pentagon proučava vojnu opciju kao dio korektivne diplomacije kako bi Iran okončao svoj nuklearni program. U izvještaju se kaže da bi se američki napad mogao desiti uskoro.

U odvojenom izvještaju, navodeći neimenovani izvor, The New Yorker magazin kaže da je administracija predsjednika Busha pojačala osmatračke aktivnosti unutar Irana, kao i planiranja mogućih vojnih napada na iranska nukearna posytrojenja.

Inspektori Medjunarodne agencije za atomsku energiju su u petak posjetili kontroverzno iransko nuklearno postrojenje u Isfahanu, a planiraju obići i postrojenja u Natanzu. Šef IAEA, Mohamed ElBaradei, kako se očekuje, sljedeće sedmice dolazi u Iran kako bi razgovarao o suradnji Irana sa inspektorima UN-a za atomsku energiju i naoružanje.

IAEA treba da pripremi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a do kraja ovog mjeseca o suradnji Irana u vezi njegovog nuklearnog programa. Prošlog mjeseca je Vijeće sigurnosti UN-a naložilo Teheranu da zaustavi proces obogaćivanja uranijuma.

Sjedinjene Države optužuju Iran da koristi svoj nuklearni program u vojne svrhe, dok Iran tvrdi da projekt ima jedino mirnodopsko namjenu.

XS
SM
MD
LG