Linkovi

Naučno objašnjenje biblijske priče o Isusovom hodanju po vodi


Nova naučna teorija ponovo je pokrenula kontroverzu u krugovima vjernika i religijskih eksperata. Svi smo čuli za biblijsku priču o tome da je Isus Hrist svojim učenicima jednom pokazao čudo da može hodati i po vodi. Ali, da li se takvo što zaista i dogodilo? Jedan naučnik sa Floride tvrdi, naime, da ima objašnjenje ...

Radi se o jednoj od najčudesnijih i najsimboličnijih biblijskih priča.

Kako kaže Evandjelje po Matiji, Isus je jedne olujne noći svoje učenike izveo u šetnju pored obale Galilejskog mora. U jednom času on su uputio ka vodi i, umjesto da zagazi u olujno more on je nastavio da hoda po površini vode. To hrišćani smatraju jednim od najvećih Isusovih čuda i duboko vjeruju u to.

Profesor oceanografije sa državnog univerziteta na Floridi, Doran Nof, medjutim tvrdi da za to postoji veoma jednostavnoobjašnjenje, podsjećajući da je u Isusovo vrijeme na tom području bilo mnogo hladnije nego danas.

Veoma je vjerovatno da se tokom tih godina Galilejsko More, koje je ustvari slatkovodno jezero, više puta počelo zamrzavati i da je moguće da se ponekad moglo stvoriti dovoljno leda da izdrži težinu jedne osobe

”Zamrznuta površina je mogla biti dugačka oko tridesetak metara, ne više, i svakako uz obalu, nikako na sredini jezera.“

Da li je medjutim, naučna istina važnija od mogućeg simboličnog značaja neke biblijske ili bilo kakve mitske priče. Hrišćanima, kako kažu, priča o Hristovom hodanju po vodi nije važna po tome šta se dogodilo nego šta sama priča znači.

Profesor Scott Bartchy je direktor Centra za religijske studije: Ova priča je, po svom kontekstu, čista metafora. Metafora koja se odnosi na vjeru u Hrista.

Sveštenik Rick Eckard je na čelu luteranske crkve u Tallahassee-u: Ovo nimalo ne mijenja moju vjeru u Hrista. Mislim, ima mnogo naučnih teorija, ali ako ste vjernik, pri tom ne želim da pokažem nikakvo nepoštovanje u nauku, ali kao vjernik ja mislim da nauka ne može imati objašnjenje za sve na svijetu.

DORON NOF: Moj posao kao naučnika, kao prirodnjaka jeste da najširoj javnosti kažem šta ja mislim da se dogodilo u odredjenim situacijama. Šta će vjernici ili nevjernici učiniti sa tom informacijom - to je do njih.

Ovaj isti naučnik je prije desetak godina još jednom uzburkao duhove tvrdeći tada da Crveno More nije razdvojio Bog , da bi Jevreji tuda prošli iz Egipta, nego da su to učinili snažni vjetrovi.

XS
SM
MD
LG