Linkovi

Predsjednik Bush optužen da je odobrio odavanje povjerljivih informacija


Po prvi put, predsjednik Bush je optužen da je odobrio odavanje povjerljivih informacija pred ulazak u rat sa Irakom. Uprkos predsjednikom čvrstom stavu protiv onih koji su omogućili curenje povjerljivih podataka, novi dokument pokazuje da je on sam odobrio takvo curenje kako bi ojačao razloge za rat sa Irakom.

Posljednji incident administracije predsjednika Busha stigao je do samog vrha i prijeti već potresenoj administraciji. Ovaj udarac je stigao od Lewisa Scootera Libbya. Bivši šef kabineta podpredsjednika Dicka Cheneya je tužitelju rekao da je predsjednik Bush odobrio odavanje novinarima dijela povjerljivih procjena državne obavještajne službe kako bi obuzdao kriticizam njegove politike prema Iraku.

Pravnici kažu da to nije ilegalno i da predsjednik ima pravo da saopšti povjerljive podatke.

Medjutim, to poakzuje da je u najmanju ruku zaveo javnost.

Bush, septembar 30. 2003.:
Brojne informacije cure, i ako ih odaje neko iz moje administracije, želim znati ko je to, i ako je ta osoba prekršila zakon, o toj osobi ćemo se pobrinuti.

Kritikujući predsjednika senator Charles Schumer kaže:
<Što više saznajemo sve je jasnije da ovaj slučaj ide iza Scootera Libbya. U najmanju ruku predsjednik Bush i podpredsjednik Cheney su trebali u potpunosti informirati američke gradjane o bilo kakvoj vlastitoj ulozi u odavanju povjerljivih informacija.>

Nova senzacija je stigla u osjetljivo vrijeme za administraciju. Prema posljednjem istraživanju podrška predsjedniku Bushu je ponovo opala, i samo 36 posto amerikanaca odobrava njegov posao.

I dok demokrati pozivaju predsjednika Busha da u potpunosti objasni svoju umješanost, Bijela kuća je stala u odbranu predsjednika Busha. Glasnogovornik Scott McClellan je danas rekao da gospodin Bush ima ovlasti da skine povjerljivost sa nekih dokumenata. On tvrdi da postoji razlika izmedju ukidanja povjerljivosti sa informacija koje su u interesu javnosti i odavanja tajni koje mogu nanijeti štetu nacionalnoj sigurnosti.

Gospodin McClellan je rekao da nemože razgovarati o očitoj kontradikciji izmedju njegove izjave da je povjerljivost skinuta 18. jula, 2003. godine, i Libbyjevog svjedočenja da je od predsjednika Busha dobio dozvolu da informacije dostavi medijima više od sedmicu dana ranije.

Svjedočenje Lewisa "Scootera" Libbya je dio istrage oko dostavljanja imena tajnog agenta CIA, Valerie Plam, supruge bivšeg ambasadora Joe Wilsona koji je 2003. godine optužio administraciju da preuveličava prijetnju od nuklearnog oružja kako bi opravdala skidanje sa vlasti Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG