Linkovi

Koji će se praznici obilježavati u Republici Srpskoj?


Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske na današnjem zasijedanju u Banjaluci nisu izglasali Zakon o praznicima pošto je za njegovo usvajanje nedostajao jedan glas. Interesantno da zakon nisu podržali predstavnici SDS-a,radikala,SDA i SDP-a.

Iako se očekivalo, Republika Srpska danas nije dobila novi zakon o praznicima dok je postojeći Zakon o slavama i svetkovinama osporen pred Ustavnim sudom B i H. Šef poslaničkog kluba, vladajućeg SNSD-a, Krstan Simić nije krio nezadovoljstvo zbog neusvajanja ovog zakona.

«Prijedlog koji je danas odbijen, sa nedostatkom jednog glasa, je bio takav zakon, bio je na evropskom konceptu i sada ćemo ponovo biti suočeni sa odlukom Ustavnog suda koja može biti i negativna i pozitvna, prije negativna nego pozitivna, i doći ćemo u poziciju da ćemo morati pod prisilom roka Ustavnog suda pristupiti izmjenama i donošenju ovog zakona.»

Zakon nisu podržali poslanici sa bošnjačkom većinom zbog obilježavanja 9.januara, Dana Republike Srpske naglašava šef poslaničkog kluba SDA,Tarik Sadović.

«Mi smo predlagali da 21.novembar, dan Dejtonskog sporazuma postane Dan Republike jer faktički pravno postojanje Republike Srpske datira od Dejtonsko mirovnog sporazuma.»

Interesantno je da ovaj zakon nisu podržali ni poslanici SDS-a. Zbog čega,obrazaže poslanik ove partije, Dušan Stojičić.

«Uvaženi su, dakle, vjerski praznici sva tri konstitutivna naroda i to se ne osporava. Osporava se samo Dan Republike Srpske i tu je suština. Kome to treba spočitnuti-pa onima koji s takvima vrše izvršnu vlast u Republici Srpskoj i kojima su ti preči od jedne, da kažem, drugačije većine koja bi mogla i ovakve zakone usvajati.»

Zbog različitih stranačkih stavova u Narodnoj Skupšini Zakon o praznicima nije usvojen tako da nije ni izvjesno koji će se praznici ubuduće obilježavati Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG