Linkovi

Jesenji izbori za američki Kongres su i priprema za predsjedničke izbore 2008. godine


Predsjednički izbori 2008 će se održati tek za dvije godine, međutim to nije zaustavilo potencijalne kandidate da provjere politička kretanja . Novinar Glasa Amerike Jim Malone izvještava o potencijalnim kandidatima.

Među predsjedničkim kandidatima se nalazi senator iz Arizone, John McCain. On je 2000-te godine izgubio kandidaturu republikanske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država od predsjednika Busha, te će se kasnije u toku ove godine, nakon jesenjih izbora za Kongres, odlučiti za kandidaturu.

”Mislim da će izbori u ovoj godini imati utjecaj na političku sliku 2008. godine.“

Senator McCain je bio među nekoliko potencijalnih republikanskih predsjendičkih kandiata koji su nedavno učestvovoali u neobaveznom glasanju u Tenesiju, zajedno sa senatorom Tenesija Bill-om Fristom, guvernerom Massashusetsa Mitt Romney-em i virginisjkim senatorom George Allenom.

Opozicioni Demokrati su također zauzeti izborima 2008. godine. Njujoršk senatorica, Hillary Clinton je favortikinja ove stranke. Međutim, izgleda da će se senator John Kerry iz Massachusetsa ponovo natjecati za kandidaturu Demokratske stranke. Od ostalih mogućih kandidata tu su potpredsjednički kandidat John Edwards, senator Russ Feingold iz Wisconsina i Joe Biden iz Delawara. Politički analitičar Stuart Rothenberg kaže da ove političke aktivnosti nisu preuranjene.

”Važnost sakupljanja donacija i fondova, potreba za duguročnim ciljevima i planovima zahtijeva i ohrabruje pokretanje ranijih akcija.“

Drugi analitičar, Amy Walter, iz kompanije Cook Political report, kaže da će ovo biti prvi predsjednički izbori od 1952. godine na kojima neće učestvovati sadašnji predsjednik ili potpredsjednik. Predsjednik Bush se ne može natjecati za istu funkciju jer Ustav dozvoljava dva četvorododišnja mandata, dok je potpredsjednik Cheney odbio mogućnost kandidature.

”Obično kod obje stranke za kandidata imate ili aktualnog potpredsjendika ili predsjendika ili nekoga na koga se gleda kao na očiglednog pobjednika.To danas nije slučaj. Ono čega smo danas svjedoci je slobodna utrka za obje strane što će 2008 godinu učiniti dinamičnom.“

Mnogi stručnjaci predviđaju da će pitanje Iraka i pitanja borbe protiv terorizma biti glave teme izborne kampanje 2008. godine. Međutim, politički annalitičar Stuart Rotenberg kaže da glasači obično donose odluke u izbornoj godini za predsjednika.

”Mislim da ćemo čuti veliki broj diskusija po pitanju reformi, otovrene i transparentne vlade. I većina izbora, većina predsjedničkih izbora , se iskreno rečeno, tiču promjene statusa quo. Postavlja se pitanje da li vam se sviđa pravac u kojem ide zemlja i želite li promjenu i ako želite promjenu, kako do te promjene doći?“

Predsjendik Bush i njegova politika će biti glavna tema debata u izbornim kampanjama 2008 godine.

XS
SM
MD
LG