Linkovi

Imigracijska reforma u Americi - Kompromisni prijedlog republikanaca u Senatu


Američki Kongres je u središtu burnih rasprava o reformi imigracijskih zakona, u nastojanju da nadju rješenje sve većeg problema ilegalne imigracije. Pri tome, predsjednik Bush ima svoj prijedlog, a mišljenja u Kongresu su podjeljenja. Ključno je pitanje, kako naći kompromis dok stotine hiljada ilegalnih imigranata protestiraju američkim gradovima, a svakodnevno na hiljade novih nastavlja ilegalno ulaziti u zemlju. U tom smislu zanimljiv je sinoć u Senatu postignuti kompromisni prijedlog republikanaca.

Posljednje vijesti govore da su Imigracijske vlasti su uhapsile 100 osumnjičenih ilegalnih imigranata u jednoj kući koju koriste krijumčari u Phoenixu. 22 sljepa putnika su otkriveni u kontejnerima za robu u luci u Seattle-u.

Mike Milne, Carine i zaštita granica:
To pokazuje šta su ljudi sve spremni uraditi da bi stigli u Sjedinjene Države.

Ilegalni imigranti su rastući problem, i Washington nastoji naći rješenje. Sinoć su republikanci u Seenatu postigli kompromisni sporazum za kojeg vjeruju da će dobiti dvopartijsku podršku.

Prema tom prijedlogu ilegalni radnici koji su u Sjedinjenim Državama izmedju 2 i 5 godina moraju se vratiti na granični prelaz, izaći i onda legalno biti prihvaćeni u Ameriku.

Oni koji su u Americi manje od dvije godine, moraju definitivno napustiti zemlju.

Medjutim, ilegalcima koji su u Americi više od 5 godina, bilo bi, prema ovom prijedlogu, dozvoljeno da ostanu, ako plate zaostale poreze, kaznu za ilegalni ulazak i dostave podatke za sigurnosnu provjeru.

Ovaj prijedlog je restriktivniji od prijedloga kojeg je prošle sedmice usvojio Pravni komitet Senata, prema kojem praktično svi ilegalci mogu ostati u zemlji i postati američki gradjani.

Demokrati su planirali da danas završe raspravu i prisile senatore da glasaju, medjutim, sada svi razmatraju novi prijedlog republikanaca.

John McCain, senator republikanaca:
Ja posljednjih godina nisam vidio ni jedno pitanje da se razmatra sa toliko emocija, niti znam za neko drugo pitanje koje više od ovog definira Republikansku partiju, Demokratsku partiju i nas kao zemlju.

Odluka Senata bi se uskoro trebala znati, jer su sami sebi postavili rok do petka, nakon čega odlaze na dvosedmični odmor. Priča time neće biti završena, jer je Zastupnički dom Kongresa usvojio prijedlog zakona kojim se ilegalni ulazak u zemlju smatra krivičnim dijelom i oštro kažnjavaju kompanije koje zapošljavaju ilegalce, što je izazvalo brojne proteste širom zemlje.

XS
SM
MD
LG