Linkovi

Daniel Fried o prijetnjama islamskih radikala na Balkanu


Daniel Fried, pomoćnik američkog državnog sekretara, nadležan za evropska i evroazijska pitanja, svjedočio je juče u Kongresu, pred Podkomitetom za evropska pitanja senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom. Tema njegovog svjedočenja je bio islamski ekstremizam u Evropi, pretežno u Zapadnoj Evropi. Medjutim, odgovarajući na jedno od pitanja gospodin Fried se dotakao mogućih prijetnji islamskih radikala i na području Balkana.

- Postoji prijetnja, ali iz raznih razloga ona jeste nešto iznad nule, ali nije na vrhu naše liste prioriteta kad se gleda na Evropu u cjelini. Imate veliku muslimansku populaciju u Albaniji, velike manjine u Bugarskoj i Makedoniji, i naravno, tu su i bosanski muslimani. Ali to nisu neke izdvojene i otudjene populacije. Nema tamo na Balkanu nekih izvorno islamskih nacija koje bi bile direktno i masovno povezane sa ekstremizmom, sa ekstremnom islamskom ideologijom.

Bilo je u ratu Bosni i Hercegovini značajnog udjela islamskih boraca, jihadista, i neki su tamo i ostali. Oni jesu potencijalan problem i mi smo veoma zadovoljni činjenicom da su bosanske vlasti nedavno poduzele korake da im se oduzmu državljanstva ako su im ona data u suprotnosti sa bosanskim zakonima. Dakle, problem postoji, ali on nije na vrhu naše liste prioriteta. Ipak, mi moramo to držati na oku s obzirom da tamošnje upravne institucije još uvijek nisu razvijene onoliko koliko bi trebale da budu, rekao je gospodin Fried.

XS
SM
MD
LG