Linkovi

Završnica procesa Naseru Oriću


U završnici postupka protiv nekadašnjeg zapovjednika odbrane Srebrenice, Nasera Orića, odbrana tvrdi da zločini koji se pripisuju optuženom, počinjeni nad Srbima srebreničkog područja i nad njihovom imovinom, nisu dokazani - podsjeća se da je u to vrijeme, 1992 i 93. godine, srebreničko stanovništvo bilo pod opsadom srpskih snaga koje su ih granatirale i da su ljudi tada življeli pod nehumanim uslovima, bez dodovljno hrane i vode.

Rečeno je da su "oni koji su bili opsjednuti, morali napadati da bi došli do hrane i lijekova". Prema odbrani, optuženi nije moga kontrolisati civile koji su pratili njegove snage tokom napada na srpska sela, niti je bio obaviješten da njegovi potčinjeni rade bilo šta što bi se kosilo sa pravilima.

Tužitelji su, dan ranije, iskazali uvjerenje da je krivica Orića dokazana- paljenje srpskih sela nije bila spontana akcija kako su to opisali zastupnici odbrane, već prije, neka vrsta "sporazuma" vojske i civila. Vojnici su, po njima, podržavali civile, i sami učestvovali u podmatanju vatre i sve je to činjeno duži vremenski preiod, što uklanja sve tragove spontanosti, uvjereni su zastupnici optužbe. Oni tvrde da su optuženom bila na raspolaganju neophodna sredstva komunikacije, te da se mogao informisati o djelvanju snaga koje je kontrolisao, kao i o počinjenim zločinima. Ima je moć da kontoliše potčinjene, kao što je imao i instrumente da kazni počinitelje zločina, što nije učinio".

Očekuje se da će u petak, u vrijeme replika obje strane, biti izrečeni i prijedlozi odbrane i optužbe o visini kazne za Nasera Orića.

XS
SM
MD
LG