Linkovi

Amnesty International optužila CIA da je...


Organizacija Amnesty International je, u danas objavljenom izvještaju, optužila CIA-u da je koristila privatne avione da bi njima prevozila osumnjičene teroriste u takozvane crne mrlje - tajna mjesta izvan Sjedinjenih Država, koja su izvan jurisdikcije medjunarodnog prava i zakona - da bi ih tamo isljedjivala i mučila.

Predstavnica organizacije je novinarima otkrila postojanje jedne tajne operacije u kojoj je učestvovao privatni avioprevoznik, kako bi se time očuvala tajnost letova:

ANNE FITZGERALD, AMNESTY INTERNATIONAL:
Zatvorenici u ovom slučaju bili su držani na mjestu koje je prema rasporedu njihovih molitvi moralo biti sjevernije od Turske. Po dužini njihovog leta u povratku u Jemen, moglo bi se reći da je to čak i malo sjevernije od Turske i malo istočnije. Znamo, po dužini leta i to da to nije moglo bititako daleko kao što je zapadna Evropa. S obzirom da su bili na mjestu gdje se časovnici pomjeraju u proljeće, sigurni smo da nisu mogli biti u Pakistanu ili Afghanistanu. Ostaje, dakle, neka vrsta trokuta koji je negdje iznad istočne Evrope. Ne možemo tačno reći gdje su bili držani ali imamo jednu opštu ideju o tome.

U izvještaju je identificiran privatni avion tipa Gulfstream IV registovan pod brojem N227SV, kao letjelicu koja je više od stotinu puta slijetala u Zaljev Gauntanamo.

Amnesti navodi i svjedočenja trojice nedavno oslobodjenih Jemenaca koji tvrde da su prošli kroz pakao koji je trajao gotovo 18 mjeseci. Jedan od njih, vidimo ga ovdje na dočeku kojeg mu je priredilo njegovo rodno selo, Mohamed al-Assad uhapšen je u Tanzaniji i predat Amerikancima 2003. godine. Od tada, kaže on, isljedjivan je u najmanje četiri različita tajna centra, a najduže - vjerovatno, sudeći po faktorima poput klime, dužine leta i vremena izlaska sunca, najviše negdje u istočnoj Evropi.

Savjetnik u Amnesty-u, Anne Fitzgerald, obratila se danas i privatnim vlasnicima aviona i avio-kompanija, tražeći da ne iznajmljuju avione ukoliko posumnjaju da bio oni mogli biti korišteni za tajno prebacivanje zatvorenika. U protivnom, i oni bi se mogli smatrati kršilteljima ljudskih prava.

Američka vlada i dalje tvrdi da su prebacivanja zatvorenika na druge lokacije vršena u skladu sa zakonom, a glasnogovornik CIA-e je odbio kometar na izvještaj Amnesty Internationala.

XS
SM
MD
LG