Linkovi

Sudanska vlada otežava misiju UN-a u Darfuru


Generalni sekretar UN-a, Kofi Annan kaže da planira govoriti sa sudanskim predsjednikom tragom zabrane putovanja zvaničniku UN-a u Darfur. Iz ureda gospodina Annana danas je izdato saopćenje u kojem se izražava žaljenje što vlada sudanskog predsjednika Omara al-Bashira nije dozvolila koordinatoru UN-a za humanitarnu pomoć, Janu Egelandu da posjeti ratom zahvaćeni region.

Otpravnik poslova u sudanskoj misiji u UN-u u New Yorku je za Glas Amerike rekao da je riječ o nesporazumu, da je sudanska vlada Egelandu izdala vizu za ovu sedmicu, ali je kasnije zatražila da on iz sigurnosnih razloga putovanje odgodi za narednu sedmicu.

Ranije su zvaničnici UN-a saopćili da je Sudan odbio dozvoliti visokom zvaničniku UN-a, Jan Englandu, da preleti preko Darfura na njegovom putu za Čad. Koordinator UN-a za hitno pružanje pomoći je planirao u istočnom Čadu posjetiti izbjeglički kamp gdje su smješteni sudanci.

Gospodin Egeland je za Glas Amerike danas izjavio da je ova odluka učinila nemogućima da nastavi sa planiranim petodnevnim putovanjem u regionu. Jučer je sudanska vlada zabranila Egelanda da posjeti ratom razrušeni region Darfura i glavni grad Sdana, Karthoum. Ovaj zvaničnik UN-a smatra da sudanska vlada ne želi da on vidi koliko je loša situacija postala u Darfuru.

XS
SM
MD
LG