Linkovi

Uspješna transplantacija laboratorijski rekonstruiranog mokračnog mjehura


Lječnicima je uspjelo da po prvi put u laboratoriji rekonstruiraju kompleksni ljudski organ, mokračni mjehur u sedam mladih pacijenata koristeći živo tkivo uzgojeno u laboratoriji.

To je obećavajući preokret u medicini koji daje nadu da će jednog dana biti moguće regenerirati oboljelo srce, ili druge organe.

Do sada je jedino jednostavnije ljudsko tkivo, koža, kost, rskavica, laboratorijski uzgajana i onda transplantirana pacijentima. Ovo je prvi put da je kompliciraniji organ, većim dijelom zamjenjen tkivom uzgojenim u laboratoriji od pacijentove vlastite ćelije. U današnjem broju Britanskog medicinskog časopisa The Lancet tim naučnika piše o studiji u kojoj je kod 7 pacijenata starosne dobi od 4 do 19 godina, značajan dio mokračnog mjehura otstranjen i zamjenjen laboratorijski uzgojenim ćelijama.

Istraživački tim u Dječijoj bolnici u Bostonu je prvu takvu proceduru izveo još 1999. godine, ali su željeli vidjeti da li će biti uspješna i na drugima, zbog toga rezultati nisu objavljeni dok nisu izvedene nove operacije i dok lječnici nisu imali priliku dvije godine pratiti progres posljednjeg operiranog pacijenta.

Doktor Anthony Atala, direktor Instituta za regeneratovnu medicinu na Univerzitetu Wake Forest kaže da ova procedura daje nadu onima koji čekaju na donaciju organa. Procjenjuje se da 35 miliona, samo medju amerikancima pate od bolesti mokračnog mjehura, koji će možda uskoro biti u stanju da sami sebe izlječe umjesto godinama dugog čekanja za odgovarajućuim organom i straha da će ga organizam odbaciti.

Uz to, doktor Atala kaže da njegov tim već laboratorijski uzgaja srčane zaliske, krvne sudove i na desetine drugih ljudskih organa.

XS
SM
MD
LG