Linkovi

Christian Schwarz-Schilling impresioniran Dodikom


Uslovljenost saradnje sa Haškim tribunalom je neophodna na putu ka Evropskoj Uniji ali ona ne treba da bude ista za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i Crnu Goru. Izjavio je ovo danas u Banjaluci nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske, Miloradom Dodikom visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schwarz-Schilling.

«Impresioiran sam konkretnim koracima koje premijer Dodik preduzima u borbi protiv organizovanog kriminala i protiv ratnih zločina na isti način jer je to neophodno kako bi se pregovori sa Evropskom komisijiom odvijali glatko,» poručio je Christian Schwarz-Schilling. On je, takođe, izrazio očekivanja da će se ubrzati rad Direkcije za reformu policije.

Značaj reforme policije potencirao je i Milorad Dodik.

«Imamo ljude koji su opredjeljeni da rade i da dođu do kompromisa, odnosno, konsenzusa po svakom pitanju vezano za reformu policije i nismo usmjereni ka opstrukciji ali želimo da to bude vraćeno u okvire sporazuma kako je to i predviđeno.»

Milorad Dodik je danas takođe saopštio da je u okviru MUP-a Republike Srpske formirana posebna struktura za potragu za optuženima za ratne zločine najvljujući i skoro formiranje specijalog tužilaštva i suda za borbu protiv kriminala.

Christian Schwarz-Schilling se danas tokom svoje prve zvanične posjete Banjaluci odvojeno sastao i sa vladikom Jefremom te muftijom Edhemom Čamdžićem a upriličio je i radni ručak sa predsjednikom Republike Srpske, Draganom Čavićem.

XS
SM
MD
LG