Linkovi

Senator J. McCain - Vojnu opciju u Iranu ne smijemo odbaciti


Američki senator, Republikanac, John McCain, za kojeg mnogi predvidjaju da će biti ključni kandidat Republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima 2008. godine, jučer je kritikovao američku politiku u Iraku i odnos Bushove administracije prema Rusiji i njenom predsjedniku Putinu.

Senator McCain je, gostujući u emisiji Meet the Press, tv mreže NBC, takodjer, govorio o Iranu, nakon izvještaja Washington Posta da su iranci spremni da izvedu terorističke napade na američke vojne ciljeve unutar Iraka, ukoliko Sjedinjene Države vojno napadnu Iran.

<Samo je jedna stvar gora od korištenja vojne sile, a to je da se Iran dokopa nuklearnog oružja, i mi, kao što je predsjednik jasno rekao, ne smijemo odbaciti vojnu opciju.>

Senator McCain je spomenuo Iran, govoreći i o američko-ruskim odnosima. On tvrdi da Sjedinjene Države trebaju oštrije odgovoriti na ruske anti-demokratske akcije, i sugerira da predsjednik Bush razmotri ocjene koje je iznio o predsjedniku Putinu. Kod prvog njihovog susreta, 2001. godine, predsjednik Bush je rekao kako je uspio steći osjećaj njegove duše, te da je Putin veoma otvoren i vrijedan povjerenja.

McCain kaže da je siguran da je predsjednik Bush ponovo procjenio svoje stajalište u svijetlu Putinovih nedavnih akcija represije nad gradjanima i medijima, podržavajući, uz ostalo, autoritarnog bjeloruskog predsjednika i ne suradjujući sa Sjedinjenim Državama oko sumnji da Iran razvija nuklearno oružje. On je spomenuo i izvještaj Pentagona o dostavljanju Saddamu Husseinu američkih vojnih planova invazije Iraka.

McCain je rekao da predsjednik Bush ne bi trebao ići na summit Grupe 8 koji se održava u julu u St. Petersburgu.

Prošle sedmice, Bush je izrazio zabrinutost akcijama ruske vlade u vezi unutarnjih razilaženja, rkavši da će ipak ići na summit.

XS
SM
MD
LG