Linkovi

Irak treba jaku vladu koja će ujediniti narod


Američki državni sekretar Condoleezza Rice i njen britanski kolega Jack Straw su okončali dva dana izuzetno važnih sastanaka u Baghdadu, pozivom da irački lideri obustave medjusobna neprijateljstva i formiraju novu vladu, i to čim prije.

Na danas održanoj zajedničkoj konferenciji za novinare, državni sekretar Rice i prvi čovjek Foreign Office-a Jack Straw, su saopćili da Irak treba jaku vladu koja će ujediniti narod.

Jučer su gospodja Rice i njen britanski kolega kazali izmedju ostalog da Iračani počinju gubiti strpljenje u odnosu na svoje lidere, prvenstveno zbog nemogućnosti da se postigne dogovor oko jedinstvene vlade nakon gotovo 4 mjeseca pregovora.

Sve se veći politički pritisak formira i na premijera Ibrahima al Jaafarija da odustane od svoje nominacije za drugi mandat, kao šiitski predstavnik.

Irački Kurdi i Suniti tvrde da on nije uspio nimalo umanjiti pobunjeničke napade, niti je učinio puno da ograniči sektaško nasilje.

U odvojenom razvoju dogadjaja, policija u Iraku kaže da su naoružani napadači upali u jednu kuću u Baghdadu, kasno sinoć, ubivši 4 osobe u njoj. Pet odraslih i jedno dijete su ubijeno u gradu Basri na jugu zemlje.

XS
SM
MD
LG