Linkovi

Mogu li promjene u kabinetu  preokrenuti političku sreću predsjednika Busha?


Republikanci u Kongresu se nadaju da će promjena šefa kabineta Bijele Kuće, odlazi Andy Card, a dolazi Josh Bolten, pomoći da se preokrene politička sreća u korist predsjednika Busha.

Do ove promjene na visokom kabinetskom nivou dolazi u vrijeme kad je rejting sadašnjeg američkog predsjednika u javnosti veoma nizak i kad Republikanci sve više traže da se Bijela Kuća malo prodrma.

Josh Bolten dolazi na mjesto Andy-a Carda, koji je predsjednika Busha služio gotovo 5 i po godina, što je drugi najduži staž kojeg je ikad ostvario neki šef kabineta Bijele Kuće. Javnost će ga naviše pamtiti kao osobu koja je 11. septembra predsjedniku Bushu šapnula vijest da je Amerika napadnuta.

Stephen Hess je ekspert koji prati rad američkih predsjednika i profesor na univerzitetu George Washington. On podsjeća na činjenicu da predsjednici često vrše promjene osoblja u svom drugom mandatu, posebno ako su suočeni sa niskim rejtingom

S. HESS:
Mnogi ljudi zahtijevaju promjene i to se dešava svaki put kad je predsjednik u problemima. Uticajni krugovi, ovdje u Washingtonu, kažu: Nemoj samo da stojiš, učini nešto.

Republikanci u Kongresu su zabrinuti da bi nizak predsjednikov rejting mogao nanijeti štetu njihovim šansama za reizbor u predstojećim novembarskim kongresnim izborima. Neki medju Republikancima su od predsjednika zatražili da izadje iz svog uskog kruga saradnika i potraži neku uglednu ličnost izvana da bude na čelu kabineta Bijele Kuće, nadajući seda bi to moglo preokrenuti negativne ocjene javnosti o politici prema Iraku i o odgovoru administracije na uragan Katrina.

Stephen Hess kaže da je neslaganje javnosti sa načinom na koji predsjednik vodi politiku prema Iraku, ipak, u srcu svih problema.

S. HESS:
Mislim, primaran problem je Irak. Nema smisla govoriti o recimo lošoj politici u obrazovanju ili slično. On je na položaju predsjednika gotovo 6 godina i ima jednu dominantnu politiku na koju je stavio sve karte. Da li će promjena pomoći. Vidjećemo.

Nakon kratkog prelaznog perioda, Josh Bolten svoje nove dužnosti preuzima sredinom aprila.

XS
SM
MD
LG