Linkovi

NATO traži fond od 16 miliona dolara za demobilizaciju vojnika u BiH


Neće biti značajnije promjene evropskog vojnog prisustva u BiH u skorije vrijeme, sasvim sigurno ne prije opštih izbora, saopšteno je danas nakon zajedničkog sastanka Političko-sigurnosnog komiteta EU i Stalnog vijeća NATO.

Evropljani nemaju u planu da uskoro mijenjaju, tačnije, smanjuju vojno prisustvo u zemlji-sačekaće, kakao je nakon današnjeg skupa potvrdjeno, opšte izbore i tada, zajedno sa vojnimsavezom, razmotriti modalitete i oblik snaga koje će najviše odgovarati tadašnjim poterebama. Opšta ocjena je, ipak, da se sa političkog i vojnog stanovišta "stvari kreću u dobrom smjeru".

Značajan akcenat današnjeg skupa predstavnika euro-atlantskih sigurnosnih struktura bio je posvećen stvaranju fonda koji bi pomogao lakše provodjenje odbrambenih reformi u zemlji- plan je da se finansiski podrži 11 hiljada demobilizanih vojnika, koliko će ih ostati bez posla kada se zaokruže svi elementi npove odbrambene sturkture.

S tim u vezi sa naglašava da u vojnom savezu imaju namjeru da akciju dignu na najviši nivo, gradeći, kako je danas istakao generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, najveći fond takve vrste u Alijansi i očekujući da će u njemu učestvovati najširi krug država- ohrabruje, prema NATO zvaničnicima, da se neke od članica vojnog saveza već iskazale spremnost da na ovaj način značajnije pomognu odbrambene reforme u BiH.

Ni ovom prilikom nije zaobidjena tema privodjenja pravdi haških bjegunaca- to, u svakom slučaju, ostaje obaveza i nezaobilazni uslov na putu prema članstvu u Partnerstvu za mir i dalje, prema punopravnom članstvu Alijanse.

XS
SM
MD
LG