Linkovi

USAID u akciji podsticaja turizma u BiH


U organizaciji Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, u Sarajevu je danas održana konferencija, pod nazivom "Milion posjetitelja: Razvoj kulturnog i historijskog turizma u Sarajevu".

Turizam koji koristi kulturne i historijske kapacitete,važna je strategija ekonomskog rasta ,kako Sarajeva, tako i cijele države. Današnja konferencija bila je prilika da se prestavi četverogodišnji projekat ekonomske podrške BiH, unaprijeđenjem poslovnog uspjeha,između ostalog i u oblasti turizma.

Ova oblast, nudi velike mogućnosti i u sarajevskoj regiji. BiH bi u narednih deset godina mogla imati povećane prihode od turizma za nešto više od pet posto, pa je, stoga, smatra premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, neophodno staviti u funkciju sve kulturno-historijsko naslijeđe, ali razvijati i ostale vidove turizma, kao što su urbani turizam, agroturizam, planinski i drugi.

-Naš cilj u Kantonu Sarajevo je jednostavno da za nekoliko godina dostignemo cifru od milion posjetilaca godišnje, a, mislim da to možemo postići, rekao je Zvizdić.

Direktor Misije USAID-a Howard Sumka kazao je kako je prednost Sarajeva u njegovoj autentičnosti, živosti kulturne zajednice, naglasivši da BiH više nije ratna zemlja. O svim ljepotama BiH, kako je rekao, u posljednje vrijeme česti su i članci u američkoj štampi.

„Prije 10 godina sam došao u Sarajevo, konstantno sam ovdje već 4 godine. Vidim progres i upoznao sam duh ovog grada. Potencijal za turizam je veliki, ali je frustrirajuće to što nije iskorišten“.

Kako je najavljeno, aktivnosti USAID-a vezane za turizam u BiH i Kantonu Sarajevo bit će nastavljene punim intenzitetom i već slične konferencije mogu se očekivati u aprilu i maju.

XS
SM
MD
LG