Linkovi

I bez  Ratka Mladića u Hagu delegacija iz Beograda putuje u Brisel 5. aprila


Neće biti stavljanja "na čekanje" naredne runde pegovora Brisela i Beograda, planirane za 5. april, odlučio je danas komesar za porširenje, Olli Rehn, nakon susreta sa glavnom haškom tužiteljicom, Carlom del Ponte, ali i nakon čvrstog obećanja iz Beograda.

Kratko saopštenje iz kabineta komesara Olli Rehna o nastavku pregovora sa Beogradom je uslijedilo nakon neobično dugog sastanka sa glavnom tužiteljicom Haškog tribunala, Carlom del Ponte. Ona je, kako je kasnije saopšteno izvijestila komesara o rezultatima nedavne posjete Boegradu i Banja Luci- u najkraćem, stav Del Ponte je da se u posljednje vrijeme dešavaju pozitivni pomaci u saradnji Srbije sa Hagom, što je u dobroj mjeri presudilo da evropski komesar donese odluku o tome da delegacija iz Brisela, i bez Ratka Mladića u haškom pritvoru, ipak putuje 5. aprila u Beograd.

Druga ključna stvar, po naglasku kakav joj se daje u komesarovom saopštenju, bio je njegov današnji kontakt sa predsjednikom Vlade Srbije, Vojislavom Koštunicom, koji ga je uvjerio u čvrstu rješenost vlasti u Srbiji da, bez oklijevanja, lociraju, uhapse i prebace u Hag nekadašnjeg zapovjednika snaga bosanskih Srba.

Na tom osnovu je i donijeta današnja komesarova odluka, uz koju ide i podsjećanje da se politika Evropske unije prema državnoj zajednici nije promijenila- ritam i trajanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zavisiće u velikoj mjeri od toga kako brzo će Srbija i Crna Gora ispunjavati postavljene uslove, medju kojima je i ostvarivanje pune saradnje sa Haškim sudom.

U tom svjetlu, komesar Rehn upozorava da će se pažljivo pratiti potezi vlasti u Beogradu, sa očekivanjem da značajnije unaprijede saradnju sa Hagom. Krajem aprila će Evropska komisija razmatrati stanje i nivo saradnje Beograda sa Tribunalom i donijeće odluku o tome da li da se sa pregovorima nastavi ili da se stave "na čekanje".

XS
SM
MD
LG