Linkovi

Svijet se, zaista, sve više zagrijava!


Debata se pretvorila u dogovor među naučnicima koji sada tvrde da se svijet, doista, zagrijava. To vjerovanje dijeli i sve više i više Amerikanaca, koji zahtijevaju od američkih zakonodavaca da se pozabave pitanjem klimatskih promjena.

Novo istraživanje javnog mnijenja koje su proveli ABC News i Magazin Time pokazuje da većina Amerikanaca vjeruje da globalno zagrijavanje predstavlja prijetnju budućim generacijama. Neki političari počnju slušati.

Senator Richard Lugar kaže da to pitanje dobija sve veći zamah na Capitol Hillu.

Ja sam sada mnogo više zabrinut nego sam bio prije 2 ili 3 godine. Nema sumnje da je globalno zagrijavanje veliki problem, kaže on.

I sam predjsednik Bush, koji je prije govorio da o tome jš uvijek nema naučnih dokaza, sada vjeruje da je problem stvaran. Ali neki lokalni političari su već umorni od čekanja da federalna vlada iznađe rješenja. Gradonačelnik Seattla Greg Nichols je ubijedio gradonačelnike u 39 saveznih država da smanje ispuštanje karbon dioxida u svojim gradovima. Ali zašto se o tome sada govori?

Profesor Granger Morgan na univerzitetu Carnegie Mellon kaže da je zbog toga jer je naučna zajednica narasla do znatne veličine.

”Još uvijek ima mala šačica naučnika koji nisu vidjeli zagrijavanje, ali na svakog od njih dođe na hiljade onih koji su pomno pregledali podatke i zaključili da se zemlja zagrijava i da će se vjerovatno i dalje zagrijavati.“

Doktor Tim Flannery, autor knjige The Weather Makers, se slaže.

”Urađena su kompjuterska predviđanja, na hiljade njih, i nijedno od njih ne nagovještava da će se zemlja ohladiti. Oni svi nagovještavaju da će se planeta zagrijati do određene mjere.“

Neke studije nagovještavaju da bi se globalna temperatura mogla povećati za 3-6 stepeni do 2010, dovodeći do niza većih katastrofa, među njima topljenja polarne kape na Greenlandu, što bi opet moglo povećati nivo svjetskih okeana za čak jedan metar. Čak veća prijetnja je masovno izumiranje biljnih i životnjskih vrsta, što je, kako tvrde neki naučnici, već počelo.

Čak i ako svijet odjednom prestane proizvoditi stakleničke gasove, možda je već isuviše kasno. Nacionalni centar za istraživanje atmosfere navodi da će se globalne temperature i dalje povećavati jer gasovi koji uzrokuju globalno zagrijavanje ostaju u atmosferi do 100 godina. Grupe za zaštitu okoline navode da je potrebna hitna akcija kako bi se smanjili efekti zagrijevanja. Oni se udružuju s Vijećem za reklamne spotove kako bi napravili multimilionsku kampanju za skretanje pažnje na klimatske promjene u svijetu.

XS
SM
MD
LG