Linkovi

Program ”Izgradnja demokratije" je nastojanja Amerike da komunicira sa Irancima


Sjedinjene Države sa Iranom već decenijama nemaju zvanične diplomatske odnose, a malo je i drugih kontakata medju stanovništvom dvije zemlje. U posljednje vrijeme, medjutim, Bushova administracija ostvaruje neke kontakte sa Irancima, na jedan novi i, mnogi kažu, kontroverzan način.

Zvanični rat riječima - eskalira.

Dick Cheney, potpredsjednik SAD:
Mi nećemo dozvoliti Iranu da posjeduje nuklearno oružje.

Javad Vaeidi, zamjenik sekretara Iranskog Vrhovnog vijećaJ:
Ako Amerika želi da ide baš tim putem, nek izvoli, pa ćemo vidjeti.

I dok bilateralne tenzije rastu, državni sekretar Condoleezza Rice je nedavno pred Kongresom objašnjavala šta Bushova administracija čini kako bi doprla do ušiju iranskog naroda.

C. RICE:
Naš je prijedlog da se osigura podrška ne-vladiim organizacijama koje mogu djelovati u Iranu i na mnogo načina, što je najvažnije, mogu popraviti i pojačati naš edukativni i kulturni utjecaj na iranski narod.

Sve je to dio nastojanja koje Bushova administracija naziva "izgradnjom demokratije". State Department od Kongresa traži dodatnih 15 miliona dolara za podršku organizacijama iranskih gradjana i ne-vladinim organizacijama, u ovoj godini. Ovu su vijest pozdravili mnogi koji rade za ne-vladine organizacije.

Zahir Janmohamed, Amnesty International:
To je pozitivan korak, jer je važno u naš rad uključiti i Iran.

U isto vrijeme, Zahir Janmohamed, koji rukovodi programima za ljudska prava na Srednjem Istoku, upozorava da je Iran veoma
opasno mjesto za djelovanje američkih organizacija.

”U Iranu već vlada klima u kojoj su oni koji izražavaju neslaganje ili imaju mišljenje drugačije od vlade - izloženi velikom riziku.“

Ubacivanje, kroz filtere nevladinih organizacija, novca u Iran može ugroziti i živote nekih Iranaca, upozorava on.

Medjutim, State Department već prima prijave ne-vladinih organizacija i pojedinaca zainteresiranih da dobiju američka finansijska sredstva za rad sa iranskim narodom.

Inače, program nazvan "izgradnja demokratije" je dio većeg poduhvata - nastojanja Amerike da komunicira sa Irancima. State Department u te svrhe formira novi Ured za Iran, ovdje u svojoj centrali u Washingtonu, a u planu je povećavanje minutaže televizijskog i radio programa za emitiranje za taj region.

XS
SM
MD
LG