Linkovi

Njemačka i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a pozivaju Iran da se vrati pregovorima


Njemačka i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a pozivaju Iran da se varti za pregovarački stol o svom nuklearnom programu.

Njemački ministar vanjskih poslova, Frank-Walter Steinmeier je rekao da Iran mora odlučiti izmedju samo-nametnute izolacije zbog svojih nuklearnih aktivnosti, ili vraćanja pregovorima.

Gospodin Steinmeier je govorio nakon susreta u Berlinu ministara vanjskih poslova Rusije, Kine, Francuske, Sjedinjenih Država i Britanije.

Do susreta je došlo nakon saopćenja Vijeća sigurnosti UN-a kojim se Iranu daje 30 dana da suspendira svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

15 članica Vijeća je jučer jednoglasno odobrilo saopćenje, kojim se direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed ElBaradei poziva da Vijeće izvijesti o iranskom pridržavanju zahtjeva.

Gospođa Rice je to saopćenje nazvala važnim diplomatskim korakom kojim se pokazuje da je Teheran izoliraniji nego ikada prije.

Iranski ambasador u UN-u Javad Zarif je kritizirao saopćenje, rekavši da Iran neće popustiti pred međunarodnim pritiskom da odustane od svojih nuklearnih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG