Linkovi

Migrene zbog rupe u srcu


Postoje dvije nove studije o liječenju migrenskih glavobolja. Jedna istražuje vezu imzeđu migrena i rupe u srcu. Druga navodi da bi akupunktura mogla biti isto toliko efektna kao i standardni lijekovi protiv migrena. Više u prilogu Ernesta leonga.

Studija poznata kao MIST, migrenska intervencija sa Starflex tehnologijom, je prva koja se fokusira na evaluaciju učinkovitosti ublažavanja migrena putem hirurške procedure kojom se zatvara rupa u srcu nazvana PFO. Rupa, koja se nalazi u zidu koji razdvaja gornje komore srca je neophodna za razvoj fetusa, jer omogućava krvi da cirkulira kroz tijelo, bez da ide ka plućima. Rupa se obično zatvara nakon rođenja. Ali mali procenat odraslih zadrži rupu i oko polovine njih ima migrenske glavobolje.

Studija, provdena u Shrewsburiju u Engleskoj je obuhvaila 147 pacijenata sa strašnim migrenama i rupom u srcu srednje ili veće veličine. Većina, ali ne svi, su izvijestili o smanjenju migrena nakon operacije. Ali činjenica da smanjenje migrene nije zabilježeno kod svih, je dovela do toga da se neki ljekari upitaju da li je operacija izlječenje.

Druga studija koju je proveo univerzitet Duisbury-Essen u NJemačkoj je zaključila da je akupunktura efektan tretman za glavobolje. Navodi se da supacijenti imali manje dana s migrenama nakon akupunkture. Ali poboljšanje je bilo isto bez obzira da li je pacijent zaista primio akupunkturu, lažnu akupunkturu ili standardni tretman migrene.

Doktor Stuart Stark je direktor centra za neurologiju i tretman glavobolja u Alexandriji u Virginiji.

”Nema pravog naučnog dokaza da je akupunktura efektna u sprječavanju migrena ili glavobolja. Postoje neke studije koje nagovještavaju da je efektno i imao sam pacijente koji su to potvrdili. Rekao bih da većina pacijenata koje sam vidio ili uputio nisu imali koristi od akupunkture kao metode spriječavanja migrena ili glavobolja.“

Doktori savjetuju da idete na ljekarski pregled ili konsultacija kako bi se utvrdilo koji tretman, ako on postoji, je najbolji u slučaju migrena.

XS
SM
MD
LG